Uw eigen cloud bij u thuis – gebruiksvriendelijk en veilig  

Uw eigen cloud bij u thuis – gebruiksvriendelijk en veilig

Clouddiensten maken het mogelijk om grotere hoeveelheden opslagruimte te gebruiken en toegang te krijgen tot onze gegevens, waar en wanneer u maar wilt. Deze onafhankelijkheid houdt in feite ook gevaren in: Onbevoegden die bijvoorbeeld toegang hebben tot gegevens of gebruik maken van beveiligingslacunes, kunnen profiteren van deze gevoelige gegevens.

Bovendien hebben zelfs grote cloudaanbieders te kampen met terugkerende aanvallen van hackers. Het doel van deze aanvallen is het verzamelen van persoonlijke gebruikersgegevens en andere persoonlijke informatie om deze door te geven. Een uitweg wordt beloofd door een eigen lokale wolk.

Wanneer gebruikers hun eigen gegevens zoals foto’s, contactpersonen of agenda-items op de servers van andere bedrijven opslaan, beginnen ze vragen te stellen over clouddiensten. En niet zonder reden: terwijl in Duitsland de strengste gegevensbeschermingswetten van toepassing zijn, kunnen Amerikaanse bedrijven deze bijvoorbeeld omzeilen. Dit maakt het voor gebruikers moeilijk te begrijpen wie toegang heeft tot hun gegevens en waar deze zijn opgeslagen. Technische superioriteit ten koste van gegevensbescherming en gebruiksvriendelijkheid? Voor veel consumenten ondenkbaar.

Bouwen aan de private cloud – in het belang van de gegevensbescherming

Kiest u echter voor een private cloud, dan profiteert u niet alleen van een back-upoplossing of massa-opslag. In plaats daarvan biedt het functies zoals het delen van een kalender en contactpersonen, maar ook het delen van foto’s, muziek en video’s.

Een private cloud is in principe een mix van hardware en software die het mogelijk maakt om clouddiensten te gebruiken. Een gebruikersvriendelijke oplossing is netwerk-gekoppelde opslag (NAS). Dit is een opslagapparaat dat opslagruimte op de harde schijf in het netwerk biedt via aandelen. Op deze manier kunnen gegevens centraal in het eigen netwerk worden opgeslagen, zodat iedere (gedefinieerde) geautoriseerde persoon toegang heeft tot alle bestanden. Back-ups worden gemaakt via externe schijven, een andere harde schijf of via de cloud.

Veel leveranciers bieden gratis cloudfunctionaliteit aan gebruikers van hun eigen NAS naast opslagdiensten. Synology heeft bijvoorbeeld Cloud Station geïmplementeerd in haar DiskStation Manager. Hier worden de gegevens gecodeerd tussen het vaste of mobiele apparaat en de NAS via SSL met behulp van een lokale dienst op het apparaat.

De voordelen van een private cloud zijn duidelijk: net als bij andere cloudvarianten kunnen gebruikers op elk moment en met verschillende apparaten zoals pc’s, notebooks, smartphones of tablets toegang krijgen tot de betreffende clouddiensten. Zo kunnen documenten samen worden bewerkt, persoonlijke muziekcollecties worden gestreamd, afspraken worden gemaakt, adresgegevens of video’s worden gedeeld. Dit maakt externe gegevensdragers overbodig. En toch behoudt de operator van een NAS de controle over zijn gegevens.

Synology DiskStation – de ideale NAS voor thuisgebruik

Als u uw gegevens niet wilt toevertrouwen aan een derde partij en in plaats daarvan wilt kiezen voor een NAS, kunt u bijvoorbeeld DiskStation Manager (DSM) als cloudopslag gebruiken. De compacte en energiezuinige 1-Bay NAS DS119j is voorbestemd voor beginners en blinkt uit met veelzijdige softwarefuncties, een intuïtieve gebruikersinterface en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De NAS van Synology is op maat gemaakt voor thuisomgevingen en dient ook als een multimedia-server voor thuisgebruik. De DS119j draait op het intuïtieve besturingssysteem voor Synology NAS-apparaten, DiskStation Manager (DSM). Het is verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer van opslagdiensten.

Toegang tot DiskStation Manager is via de webbrowser en vereist het invoeren van het IP-adres van de NAS. De toegewezen IP wordt dynamisch toegewezen aan particuliere klanten en bij elke verbinding gewijzigd. Via Synology QuickConnect in de DSM is uw eigen NAS echter permanent van buitenaf toegankelijk via een QuickConnect ID. U hoeft alleen maar een Synology-account in te stellen en het serienummer van de NAS in te voeren.

Naast de pure serverdiensten voor het leveren van data in het netwerk, biedt DSM ook andere mogelijke toepassingen, zoals gegevensback-up en -herstel, synchronisatiediensten voor diverse platforms zoals Android en IoS, en fungeert het als mediaserver en biedt het zo multimediafuncties. Het dient ook als interface voor softwareoplossingen zoals contentmanagementsystemen, kalenders en databases. Foto’s, video’s, afspraken of contacten kunnen eenvoudig worden overgezet en gedeeld naar mobiele apparaten.

De Synology DiskStation DS119 werd onlangs door Stiftung Warentest erkend als een van de beste netwerkopslagapparaten.

 

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *