Thuis uitgebreid genieten van films – zorg voor het echte bioscoopgevoel met de juiste beamer  

Thuis uitgebreid genieten van films – zorg voor het echte bioscoopgevoel met de juiste beamer

Voor filmliefhebbers, sportfans en voor iedereen die graag op een groot scherm naar series kijkt, is het gebruik van een beamer thuis de perfecte oplossing. Want met het juiste apparaat ben je helemaal klaar voor de volgende thuisbioscoopervaring of het WK-voetbal deze zomer. In dit adviesartikel leest u welk apparaat het meest geschikt is voor een bepaalde situatie, waarop moet worden gelet bij de installatie en hoe van de eigen woonkamer een echte bioscoopzaal kan worden gemaakt.

Het juiste apparaat kiezen

Bij het kiezen van de juiste beamer moet goed worden nagedacht over de omstandigheden waarin de beamer wordt gebruikt. Heel belangrijk daarbij is de afmeting van de ruimte en de lichtverhoudingen. Als de beamer namelijk weerstand moet bieden aan daglicht of een mengeling van dag- en kunstlicht, is het belangrijk dat het apparaat voldoende lichtsterkte heeft.

Een multifunctionele en relatief goedkope variant is dan bijvoorbeeld de EPSON EB-S41. Het maakt niet uit of het zakelijk of privé wordt gebruikt: het apparaat van Epson heeft met 3.300 lumen en een contrastverhouding van 15.000:1 in elk geval voldoende lichtsterkte om ook in omgevingen met feller licht nog een scherp en gedetailleerd beeld op het scherm te kunnen projecteren.

Een echt professioneel apparaat waarmee zelfs 4k-weergave mogelijk is, is de VIEW PX727 -4K. Met een lichtsterkte van 2.200 lumen is de beamer misschien niet zo fel als het apparaat van Epson, maar dat maakt hij helemaal goed door de Ultra-HD-weergave van 3840 x 2160 pixels en HDR-ondersteuning. Dankzij de ingebouwde luidsprekers van tien watt is ook een kristalheldere geluidsweergave gegarandeerd.

Voor grotere ruimtes, zalen of zelfs gehoorzalen is de ACER P6500 geschikt. Met 5.000 lumen heeft dit apparaat een indrukwekkende lichtsterkte en is het daarom ook zeer geschikt voor gebruik in omgevingen die niet verduisterd zijn. Door de contrastverhouding van 20.000:1 is deze videoprojector dus echt gemaakt voor het weergeven van grotere beelden.

Beamer – installeren en instellen

Als de kamer waarin de beamer komt te hangen is gekozen, is het belangrijk om te bepalen waar de beamer en het scherm worden geplaatst. Voor het scherm kan het beste worden gekozen voor een oprolbaar scherm, omdat de muur erachter dan niet leeg hoeft te zijn. Het scherm kan dus voor schilderijen, planken en zelfs voor ramen worden geplaatst als het materiaal goed lichtdicht is.

De beamer kan aan het plafond worden gehangen of op een tafel of een soortgelijk meubelstuk worden neergezet. Als de beamer aan het plafond wordt gehangen, projecteert het apparaat ter hoogte van de bovenste rand van het scherm; bij opstelling op een tafel projecteert het apparaat ter hoogte van de onderste rand van het scherm.

In principe moet een ruimte minimaal vier meter lang zijn als wordt geprojecteerd op de standaardafmeting voor een scherm van 2,5 meter. Bovendien moet worden gecontroleerd of de desbetreffende ruimte kan worden verduisterd, omdat een scherm elke lichtbron reflecteert, ook eventueel storend licht. De volgende vuistregel kan worden gehanteerd: hoe donkerder de ruimte, hoe optimaler de beeldkwaliteit.

De beamer verbinden met het weergaveapparaat (draadloos of bekabeld)

Als de beamer op zijn plek hangt, kan de kabel worden aangesloten; als de beamer beschikt over WLAN, kan hij ook draadloos worden aangesloten. In plaats van kabels kunnen ook HDMI-zenders worden gebruikt die het beeldsignaal draadloos overdragen. Afhankelijk van het model hebben beamers mogelijk al een overeenkomstige ontvanger ingebouwd.

Als het beeldsignaal is ingesteld en de verbinding is gemaakt, hoeft alleen het geluid nog ingesteld te worden. Ook hier zijn er verschillen tussen de diverse beamermodellen. Veel modellen beschikken al over een hoogwaardige ingebouwde luidspreker, andere hebben geen eigen geluidsuitvoer. Wie in dat geval ook geen kabel wil gebruiken, kan zonder problemen bluetooth-luidsprekers gebruiken als de beamer beschikt over een bluetooth-interface. De luidsprekers worden dan links en rechts naast het scherm opgesteld of afhankelijk van de luidsprekerinstallatie optimaal worden verdeeld over de ruimte.

Als ook deze installatiestappen zijn voltooid, staat er niets meer in de weg van de perfecte thuisbioscoopervaring! Grote evenementen, als het WK voetbal of de Olympische Spelen, kunnen dan met een grote groep worden gekeken.

Titelafbeelding: Fotolia, DATEI-NR.: 146249275

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *