Is de Rock Pi een krachtig alternatief voor de Raspberry Pi?  

Is de Rock Pi een krachtig alternatief voor de Raspberry Pi?

De Rock Pi van Radxa is een bijzonder krachtige single board computer voor iedereen die uitdagende projecten plant. Wat vooral interessant is aan Rock Pi is dat je verschillende keuzes hebt: Model A is de basisversie met een krachtige RK3399 Rockchip en Ethernet aansluiting. Model B bevat ook WiFi, een Bluetooth-verbinding en optionele PoE.

Beide modellen zijn verkrijgbaar met 1GB, 2GB of 4GB DDR4 geheugen. Dit resulteert in zes verschillende opties – afhankelijk van de eisen. Het meest populaire product van deze zes varianten is de Rock Pi 4 B 4GB.

Krachtige ontwikkelaarsbord

Zowel de Rock Pi 4 A als de Rock Pi 4 A en 4 B hebben een Rockchip Hexa-Core-CPU en brengen dus een duidelijke plus in rekenkracht in vergelijking met andere ontwikkelaars boards. Tot 4GB RAM zorgt voor een snelle en probleemloze gegevensverwerking.

Bovendien kan de geheugencapaciteit van de Rock Pi worden uitgebreid via de eMMC-onboard slot. Een andere optie is om tot 2TB uit te breiden met een M.2 SSD harde schijf – hiervoor is een uitbreidingskaart nodig.

Verdere kenmerken van de Rock Pi

Een ander hoogtepunt is de internetverbinding: zowel model A als model B van de Rock Pi hebben een echt Gigabit LAN. Ter vergelijking: de Raspberry Pi zendt alleen uit met een snelheid van 300 Mbit.
Model B is ook geschikt voor WLAN (met 2G en 5G standaarden). De gegevens worden ook via Bluetooth 5.0 overgedragen.
Beide modellen hebben een HDMI 2.0 interface (4k bij 60Hz).

Accessoires

Om oververhitting van de printplaat of de CPU bij volle belasting te voorkomen, moet een geschikte CPU-koeler worden geïnstalleerd. Het besturingssysteem Debian Desktop OS voor de Rock Pi zorgt voor een ongecompliceerde inbedrijfstelling. Net als bij andere ontwikkelaarsborden hebt u een voeding, USB-kabel en een behuizing nodig – bijna allemaal in een bundel verkrijgbaar.

Extra accessoires zoals een uitbreidingsgeheugen of een eMMC-uitbreidingskaart voor de Micro SD-sleuf bieden extra uitbreidingsmogelijkheden.
Een RTC-batterij kan de RTC-functie van de Rock Pi activeren.

Als u meerdere extensies wilt toevoegen, moet u ervoor zorgen dat de accessoires compatibel zijn met elkaar. Als u bijvoorbeeld een koeler en een afscherming wilt installeren, raakt de ruimte op. Spacers bieden hier een remedie.

Conclusie

De Rock Pi is een flexibel en krachtig besturingselement voor makers, hobby elektronica engineers en PC bouwers, die met zijn prestaties en snelle internetverbinding een schat aan ideeën kunnen realiseren.

 

Foto omslag: Fabrikant

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *