IP-beschermingsklasse: zo goed moet de buitenverlichting worden beschermd.  

IP-beschermingsklasse: zo goed moet de buitenverlichting worden beschermd.

Armaturen thuis en in de tuin kunnen letterlijk in de regen staan, dus moeten ze op de een of andere manier waterdicht en vuilafstotend zijn. Maar wat betekent dat precies? In de technische beschrijving of verpakking van veel elektrische apparaten en armaturen vindt u daarom de betreffende IP-beschermingsklasse.

IP staat voor “ingress protection”, wat in het Engels “protection against penetration” betekent. De IP-code bepaalt daarom de mate van bescherming van de behuizing tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen en water. In deze gids komt u erachter welke IP-beschermingsklasse de beste keuze is, afhankelijk van de locatie van de buitenverlichting.

 

Dit is hoe de IP code is samengesteld

De IP-beschermingsklasse bestaat altijd uit twee cijfers:

– Het eerste cijfer beschrijft de bescherming tegen contact en het binnendringen van vreemde voorwerpen. Het gaat van 0 tot 6, waarbij 0 staat voor “zonder bescherming” en 6 voor de maximale bescherming tegen stof en contact. Tussendoor verschillen de getallen door de diameter van het vreemde lichaam dat kan binnendringen.

– Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen het binnendringen van water en vocht aan. Het heeft 9 niveaus: Van onbeschermd (niveau 0) tot druppelvrij, spatwaterdicht, spatwaterdicht, spatwaterdicht en bescherming tegen hogedruk- en stoomstraalreinigers (niveau 9).

 

Laat er licht zijn

De vereiste IP-beschermingsklasse is afhankelijk van de toepassing. Er zijn vele manieren om buitenshuis armaturen te installeren. Verschillende situaties vereisen verschillende IP-beschermingseisen. Met behulp van deze voorbeelden kan er niets misgaan bij de keuze van uw buitenarmaturen.

IP23: Voor een mooie algemene verlichting rondom het huis, bijvoorbeeld voor armaturen in de luifel en op toegangsdeuren, heeft u minimaal IP23 bescherming nodig. Dit beschermt de armaturen tegen waternevel. Ter vergelijking: een model met IP20-bescherming is bestand tegen vaste vreemde voorwerpen vanaf 12,5 millimeter in diameter, maar niet tegen water (tweede cijfer 0).

IP44: Alle armaturen die in huis of onder het dak worden gebruikt, zoals huisnummerarmaturen of inbouwarmaturen, moeten van alle kanten tegen spatwater worden beschermd. Hiervoor heeft u minimaal beschermingsklasse IP44 nodig, waarbij het tweede cijfer 4 opnieuw de waterbescherming beschrijft. Het eerste cijfer betekent dat deze modellen niet bestand zijn tegen vreemde voorwerpen met een diameter van meer dan een millimeter. Insecten hebben bijvoorbeeld geen kans om in het interieur van IP44-geclassificeerde armaturen binnen te dringen – bijvoorbeeld de LED-wandarmatuur Vicencza High Power.

IP65: Voor de installatie van inbouwvloerarmaturen onder de overkapping of schijnwerpers voor gebruik buitenshuis, moeten de lampen een minimum IP65-waarde hebben. De figuur 6 geeft aan dat de lampen stofdicht zijn. Het tweede cijfer 5 geeft ook aan dat de lampen bestand zijn tegen waterstralen. Een typisch voorbeeld is de ECO 2522 s-800 LED padverlichting.

IP67: Apparaten met deze certificering zijn niet alleen beschermd tegen waterstralen en vreemde voorwerpen, ze zijn ook kortstondig ondergedompeld – herkenbaar aan het getal 7. Een mooi voorbeeld is de warm witte LED-straatsteen Akiaki. Beschermingsklasse IP67 is ook bekend voor sommige waterdichte smartphones, tablets en andere technische apparaten.

IP69K: Buitenverlichtingsmodellen met deze certificering zijn absoluut ongevoelig voor vreemde voorwerpen en water en zijn zelfs bestand tegen hogedruk- en stoomstraalreiniging. De “k” geeft ook aan dat deze armaturen ook kunnen worden gebruikt in ongunstige omstandigheden, zoals in mijnen.

Afbeelding: Fotolia / 41246338 / unitypix

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *