Hoe installeert u een VPN met de Fritz!Box 7590  

Hoe installeert u een VPN met de Fritz!Box 7590

Als werknemers vanuit hun thuiskantoor of onderweg toegang willen krijgen tot de gegevens en applicaties van hun werkgever, kan dit leiden tot problemen die met name de veiligheid in het gedrang brengen. Met behulp van een Virtual Private Network (VPN) is het mogelijk om een beveiligde verbinding tussen thuis- en bedrijfsnetwerken tot stand te brengen.

Dit stelt kleine kantoren of externe gebruikers in staat om op een veilige manier toegang te krijgen tot apparaten en diensten in het bedrijfsnetwerk – net alsof ze ter plaatse zijn met hun computer. Dit wordt mogelijk gemaakt door een VPN gateway. Het opzetten van een VPN is vrij eenvoudig voor gebruikers, vooral als ze kiezen voor een Fritz!Box 7590 met Easy Connect functie.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis

Benodigde tijd: ca. 15 minuten

Begrotingsmiddelen: ca. 230 euro

Wat u nodig heeft: 1 Fritz!Box 7590

Wat u ook nodig heeft: Tablet of PC voor installatie, internetverbinding

Voordat u begint – Dit zijn de voordelen van een Virtual Private Network

In tijden van cybercriminaliteit is het belangrijker dan ooit om gevoelige gegevens te beschermen. Dataverkeer over een VPN-verbinding is volledig versleuteld, zodat er geen gegevens door derden kunnen worden bekeken. Ook is het voor de internetprovider of bedrijfsmedewerker niet mogelijk om de internetactiviteiten of het gebruik van diensten of de verblijfplaats van gebruikers te bekijken, omdat het IP-adres anoniem blijft.

Bovendien kunnen alle gegevens die van de computer van de gebruiker naar de beveiligde VPN-tunnel gaan, zoals wachtwoorden of het adres van het bedrijfsintranet, niet van buitenaf worden bekeken. Een VPN-verbinding is daarom ook ideaal om te surfen in een open WLAN.

Daarnaast kunnen gebruikers met een smartphone veilig toegang krijgen tot het thuisnetwerk via VPN.

Achtergrondinformatie – VPN in de Fritz!Box

In principe bestaan er verschillende technische benaderingen om een VPN te realiseren. De meest voorkomende zijn IPSec en SSL. IPSec staat voor Internet Protocol Security en is bedoeld om de communicatie over IP netwerken veilig te maken. Hiertoe worden punt-tot-puntverbindingen tot stand gebracht.

Beheerders gebruiken deze technologie voor permanente verbindingen. Hier wordt een beveiligde tunnel opgezet via onafhankelijke cliëntsoftware, wat goedkoper is dan een klassieke huurlijn.

Een ander voordeel ten opzichte van SSL is dat het hele netwerk beschikbaar is voor geautoriseerde gebruikers, zodat gebruikers niet hoeven te wachten tot de admins geactiveerd zijn voor elke toepassing. VPN in de Fritz! box is gebaseerd op de IPSec standaard. Er kunnen maximaal acht VPN-verbindingen worden ingesteld en, indien gewenst, gelijktijdig worden gebruikt.

Hoe het werkt

Om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk via de Fritz!Box 7590, functioneert het als een VPN-client die verbinding maakt met een VPN-server.

De beheerder van de VPN-server in het bedrijf moet eerst een VPN-clientverbinding voor de Fritz!Box opzetten. Hiervoor gebruikt hij IPSec-algoritmes, die hij u als gebruiker ter beschikking stelt. Hiermee kunt u uw VPN-verbinding in de Fritz!Box instellen.

Deze gegevens omvatten het internetadres van de VPN-server (domeinnaam), het IP-netwerk van het bedrijf VPN, de VPN-gebruikersnaam van de VPN-verbinding in de VPN-server en de vooraf gedeelde sleutel van de VPN-verbinding in de VPN-server.

De Fritz!Box VPN-ready is slechts een paar stappen verwijderd.

Om een VPN-verbinding in uw Fritz!Box op te zetten, logt u in op de gebruikersinterface van de Fritz!Box en gaat u als volgt te werk:

Installeer vpn met Fritz!Box

 

2. Klik onder het tabblad “VPN” rechtsonder op “VPN-verbinding toevoegen”.

Installeer vpn met Fritz!Box

 

3. Ga naar “Connect this Fritz!box” naar een VPN van het bedrijf en klik op “Next” in de rechter benedenhoek.

Installeer vpn met Fritz!Box

 

4. Vul de gegevens die u van uw beheerder heeft ontvangen in de daarvoor bestemde velden in:

  • Het invoerveld “VPN-gebruikersnaam” (ook Key-ID genoemd) bevat de Key-ID van de VPN-verbinding die in de VPN-server voor de Fritz!Box is ingesteld (voorbeeld: Max Mustermann).
  •  Het invoerveld “VPN-wachtwoord” (ook wel Preshared Key genoemd) bevat het wachtwoord voor de VPN-verbinding (voorbeeld: Zjxp3j965lhr).
  • Uw beheerder zal u vertellen of de VPN XAUTH gebruikt – dit is een uitbreiding van het IPSec netwerk protocol. Als dit het geval is, ontvangt u ook een gebruikersnaam en wachtwoord. Activeer eerst de optie “XAUTH” en voer de vereiste gegevens in de betreffende invoervelden in.
  • Voer in het invoerveld “Internetadres” de domeinnaam of het vaste IP-adres van de VPN-server in (voorbeeld: sec.meinedomain.de of 212.42.244.80).
  • Het invoerveld “Remote network” is bedoeld voor het IP-netwerk van het bedrijf VPN (voorbeeld: 172.16.0.0.0).
  • In het invoerveld “Subnetmasker” wordt het subnetmasker van het IP-netwerk van het bedrijf VPN (voorbeeld: 255.255.0.0.0) ingevoerd.

 

5. Activeer vervolgens de optie “VPN-verbinding permanent behouden” en bevestig alle gegevens met “OK”.

Installeer vpn met Fritz!Box

 

Dankzij de optie “VPN-verbinding permanent behouden”, brengt de Fritz!-box de VPN-verbinding permanent tot stand en herstelt deze automatisch in het geval van een verbreking van de VPN-server.
Als deze optie niet is geactiveerd, maakt de Fritz!Box automatisch de VPN-verbinding tot stand wanneer het bedrijfsnetwerk wordt benaderd en verbreekt deze na een uur van inactiviteit weer.

Conclusie

Het opzetten van een beveiligde VPN-verbinding met een bedrijfsnetwerk is in een paar stappen eenvoudig – vooral met een Fritz!-box, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt. Dus niets staat efficiënt werken vanuit het thuiskantoor in de weg!

 

omslagfoto: reichelt

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *