Het plannen en implementeren van de tuinverlichting is zo eenvoudig.  

Het plannen en implementeren van de tuinverlichting is zo eenvoudig.

De dagen worden langer, de laatste sneeuw smelt in de hogere gebieden – kortom: een nieuw tuinseizoen staat voor de deur. Veel tuineigenaren grijpen dit aan als een kans om hun tuinontwerp te heroverwegen en te optimaliseren. Dit omvat ook goed doordachte tuinverlichting.

Vooral de verlichtingssector wordt vaak over het hoofd gezien bij de planning van de juiste beplanting, de inrichting van paden, zitjes of de aanleg van een tuinvijver of waterpartij. Maar daar is wraak voor nodig. Als de tuin eenmaal is aangelegd, was het vroeger erg vervelend en vaak kostbaar om de nodige bekabeling aan te leggen.

Veel tuinliefhebbers staan voor de grote uitdaging om hun verlichtingsideeën toch uit te voeren. Want één ding is zeker: het licht draagt doorslaggevend bij aan de sfeer in het groen.

Hoe te beginnen?

Paulmann’s Plug & Shine configurator biedt u een online tool voor de planning van tuinverlichting die het u gemakkelijk maakt om de verlichting voor verschillende tuingebieden op een goed doordachte manier te plannen.

Het bijbehorende Plug & Shine verlichtingssysteem biedt ook een groot aantal armaturen die de buitenruimtes in het juiste licht plaatsen.

De 24-volt DC-technologie biedt maximale veiligheid en flexibiliteit bij het leggen van armaturen dankzij een eenvoudig steeksysteem. Een tuinlichtinstallatie kan eenvoudig worden samengesteld uit een grote verscheidenheid aan armaturen, kabels en transformatoren, die ook eenvoudig achteraf kunnen worden gemonteerd.

Tuin is geen tuin

Er zijn vier hoofdgebieden die alle vier verschillende eisen stellen aan de verlichtingssterkte en het ontwerp:

– Garage-ingang
– Wegen
– Terrassen
– Bedden die met licht geaccentueerd moeten worden

 

Verlichting voor de garage-ingang

Een woning of garage-ingang is zeker niet de juiste plaats voor romantische verlichting. Helderheid en uitgebreide verlichting zijn hier in trek.

Hiervoor biedt Paulmann de Plug&Shine inbouwvloerarmatuur IP67 3000K 38° 6W 24V Silver aan, een bijzonder geschikt model voor opritten. Dankzij de speciale robuustheid (draagvermogen tot 500 kg) en de mogelijkheid om deze volledig in de vloer te laten en toch tot 20 graden te draaien, is het een zeer praktische LED-verlichting. Het is roestvrij, waterdicht en stofdicht. Bovendien straalt hij met 3000 Kelvin warm wit licht uit en vindt het niet erg als een auto hem overrompelt.

 

Tuinverlichting voor paden

In geval van twijfel kunnen struikelgevaar op een slecht verlichte weg naar de voordeur zeer duur worden. Een centrale zorg bij de planning van de buitenverlichting moet daarom zijn om voldoende heldere padenverlichting te ontwerpen die alle paden bestrijkt.

Idealiter wordt de armatuur automatisch geactiveerd in combinatie met een bewegingsmelder. De Plug&Shine paalarmatuur Cone IP67 4,3W 24V 90° Antraciet, gemaakt van weerbestendig gegoten aluminium, biedt een stralingshoek van 90 graden en kan zo veilig loopbruggen met een zeer aantrekkelijk en tijdloos modern design verlichten.

Terrassen met sfeer

Terrassen zijn bijzonder geschikt voor sfeervolle armaturen die een aangename sfeer creëren en waar mogelijk het avondglaasje rode wijn in een ontspannen sfeer met warmwitte verlichting begeleiden.
Ook hiervoor worden steeds vaker lichtkettingen gebruikt, die decoratief kunnen worden bevestigd aan een terrasscheiding, een nabijgelegen struik of zelfs aan de muur van het huis. Ook hier biedt Paulmann een oplossing: de Plug&Shine lichtketen IP44, 3000K, met 7 lampen.

 

Tuinensembles met lichtaccenten

Tuingebieden waarvan de speciale beplanting of speciale vormgeving door licht moet worden geaccentueerd, hebben totaal andere eisen aan de armaturen, zoals bijvoorbeeld een garage-ingang. Het doel hier is om een ontspannen sfeer te creëren en visuele accenten te leggen in het donker door de nadruk te leggen op planten, tuinontwerpelementen of tuinhuisjes.

Net als bij het Plug&Shine lichtobject Stone IP67, 3000K, Ø 35 cm, kan de buitenarmatuur zelf een object worden in het totale ontwerp, of kan worden gekozen voor spots zoals de Plug&Shine grondspietconus IP67, 6,8 W, 18°, die discreet op de achtergrond blijven en hun lichtsterkte richten op bijzonder mooie elementen van de tuin.

 

En het is zo eenvoudig als dat…

Vooral de variabiliteit en het eenvoudige gebruik van het plug-in systeem maken Plug&Shine de perfecte oplossing voor uw eigen implementatie van een buitenverlichtingssysteem. De 24-volt DC-spanning voldoet aan de hoge veiligheidseisen voor mens en dier.

Het uitgebreide assortiment aan armaturen omvat ook aantrekkelijke buitenlampen voor amateurs op het gebied van elektriciteit, die vervolgens eenvoudigweg in de tuin worden geplaatst.

De volgende stap is het samenstellen van een individueel kabelsysteem tot een maximale lengte van 50 meter en het selecteren van de juiste transformator in overeenstemming met de totale lijn. Het enige wat je dan nodig hebt is een extern stopcontact. Ingeplugd en klaar!

De kabel maakt het verschil

De kabels met IP-beschermingsklasse 68 zijn optimaal beschermd tegen water. Apparaten en armaturen die gecertificeerd zijn volgens IP-beschermingsklasse 67 of hoger zijn niet alleen beschermd tegen waterstralen en vreemde voorwerpen, maar zijn ook kortstondig ondergedompeld – herkenbaar aan het nummer 7. Meer informatie over IP-beschermingsklassen vindt u hier in het magazine.

Als eenvoudig insteeksysteem kunnen de kabels zonder enige voorkennis eenvoudig boven- en ondergronds worden gelegd. Bovendien kan het systeem op elk moment flexibel worden uitgebreid tot een totaal vermogen van maximaal 150 Watt. Afhankelijk van de kabel kunnen maximaal zeven armaturen en accessoires zonder extra aansluitingen direct op een aftakkingsdoos worden aangesloten. Niet-gebruikte takken van de aftakdoos worden eenvoudig afgesloten met de meegeleverde afdekkappen.

Machtsdrager Transformator

Afhankelijk van de vermogensbehoefte wordt een van de drie beschikbare transformatoren gekozen, die alle drie IP-beschermingsklasse 44 hebben en dus beschermd zijn tegen spatwater. Voor de twee grotere modellen zijn er ook speciale afdekkingen in systeemkleur die discreet en smaakvol in de omgeving zijn geïntegreerd.

Comfortabel sturen gemakkelijk gemaakt

Een of meer controllers kunnen worden geïntegreerd in de kabelboom voor een gemakkelijke bediening van de gehele buitenverlichting van het Plug & Shine-systeem. Hierdoor kan de buitenverlichting eenvoudig worden gedimd of met een afstandsbediening worden in- en uitgeschakeld. De afstandsbediening richt zich op een willekeurig aantal controllers in maximaal vier verschillende groepen. Een geheugeneffect zorgt ervoor dat de laatste instelling opnieuw wordt overgenomen.

En zo kunt u, zelfs nadat de laatste sneeuw is verdwenen en voordat de planten hun volle pracht en praal terugkrijgen, gemakkelijk, veilig en stijlvol voldoende licht in het donker op alle plaatsen buitenshuis geven.

In dit artikel vindt u een gedetailleerd artikel over waar u rekening mee moet houden bij het plannen van uw buitenverlichting in ons online magazine.

Foto omslag: reichelt

 

 

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *