Endoscoopcamera’s: eindelijk een blik in moeilijk bereikbare gebieden  

Endoscoopcamera’s: eindelijk een blik in moeilijk bereikbare gebieden

Endoscopie is bekend uit de geneeskunde, maar inmiddels is de techniek van minimaal invasief onderzoek van technische holten ook in de handel en industrie gemeengoed geworden.
Fabrikanten van endoscoopcamera’s hebben zich gespecialiseerd in de respectievelijke modellen, zodat iedereen, van de hobbyist tot de professionele plantenfabrikant, een geschikt model voor zijn doeleinden kan vinden.

Dit is waar het bij de endoscoopcamera om draait

De structuur van een endoscoopcamera is in wezen altijd hetzelfde: naast lichtbronnen voor het verlichten van donkere gebieden en lichtgeleiders zijn er altijd beeldgeleiders en sensoren voor camerabeelden geïnstalleerd. Een centraal onderdeel is ook de optiek waarmee de foto- en video-opnamen worden gemaakt.

In onze handleiding leggen we drie typische toepassingsgebieden uit en laten we zien hoe deze het beste gebruikt kunnen worden.

1. Een verstopte pijp

Een van de klassieke toepassingen van een endoscoopcamera is een geblokkeerde buis. Als de drainreiniger niet meer helpt en u niet precies weet waar het probleem ligt, kunt u direct in de leiding kijken en het probleem lokaliseren.

De zwanenhals van de camera wordt direct in de buis gestoken – met de geïntegreerde lampen, die in de apparaten zijn ingebouwd, kunt u voor voldoende belichting zorgen.

Als het probleem eenmaal is gevonden, kunt u met camera’s zoals de RND 355-00009 een haak aan de camerakop bevestigen en de oorzaak van het probleem er direct uit trekken, bijvoorbeeld als het een plukje haar is. Anders is het raadzaam om het probleemgebied vanuit verschillende posities te fotograferen of te filmen – en de verdere procedure op basis van het materiaal te overwegen.

Een oplossing voor dit probleem zou bijvoorbeeld een vuilfreesmachine kunnen zijn.

2. Carrosseriebouw

Naast verstopte buizen kunnen endoscoopcamera’s ook probleemgebieden in de carrosseriebouw laten zien. De kleine en flexibele camera’s worden gebruikt om moeilijk te bekijken onderdelen te inspecteren op voertuigen die anders tegen hoge kosten zouden moeten worden verwijderd.

Foto- of video-opnamen van deze locaties kunnen worden gebruikt om te bepalen of de onderdelen nog in orde zijn of dat er al corrosie of roest is opgetreden.

Indien nodig kan het onderdeel worden gerepareerd terwijl het nog geïnstalleerd is. De voortgang van de reparatie kan met de camera worden gedocumenteerd.

Endoscoopcamera’s zoals de PEAKTECH 5600 zijn ideaal voor deze activiteiten, omdat hij ook IP67-gecertificeerd is – hij is daarom bijzonder goed beschermd tegen stof en vuil.

Een andere camera speciaal ontworpen voor voertuiginspectie is de ENDO S12. Deze camera wordt bediend op een kleine rolwagen en is daarom bijzonder geschikt voor het inspecteren van ondervloeren.

3. Machine- en installatiebouw

Naast de carrosseriebouw en pijpinspecties worden in toenemende mate endoscoopcamera’s gebruikt in de industriële machine- en installatiebouw. De camera’s worden niet alleen gebruikt voor foutdetectie, maar ook voor onderhoud, reparatie en kwaliteitscontrole.

Net als in de vorige voorbeelden worden de endoscoopcamera’s gebruikt voor niet-zichtbare plantendelen die anders gedemonteerd zouden moeten worden. Camera’s met een geïntegreerde rotatiecontrole hebben hier de voorkeur om een holistisch beeld te verkrijgen. In industriële ruimten moet er ook op worden gelet dat de camera bestand is tegen bijzonder hoge of lage omgevingstemperaturen.

Bovendien moet het focusbereik van de camera zeer laag zijn, zodat de foto- en video-opnamen ook in zeer smalle ruimtes nog de nodige scherpte hebben.
De ENDO S06, bijvoorbeeld, biedt al deze functies. Het kan worden gebruikt bij temperaturen tussen -10° en +60° C, kan tot 180° draaien en heeft een scherpstelbereik van slechts 2 tot 5 cm.

Beleggers kunnen op lange termijn besparen

Natuurlijk betekent de aankoop van een endoscoopcamera een investering voor het moment – maar de goedkope modellen zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 70€ om te kopen. Op de lange termijn zal men kunnen besparen door de inzet van de camera’s, omdat men bijvoorbeeld het pijpreinigingsbedrijf of de dure verwijdering van constructie-units kan besparen.

Foto omslag: reichelt

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *