Een eigen cloud met de Raspberry Pi  

Een eigen cloud met de Raspberry Pi

NextCloud is opensourcesoftware die van een Raspberry Pi een cloudserver maakt. U kunt de software gebruiken voor fotogalerijen, om media af te spelen, gegevens te synchroniseren, voor kalenders en nog vele andere opties. Ook kunt u gegevens aan bepaalde mensen beschikbaar stellen en samenwerken. In dit artikel laten we zien hoe u NextCloud op de Raspberry Pi installeert en op welke instellingen u moet letten.

Het project

Geschikt voor: beginners met enige kennis

Benodigde tijd: 1 uur

Budget: circa 50 Euro

Dit hebt u nodig: Raspberry 3B+ of Raspberry A+, stroomkabel, behuizing, SD-kaart

Kan worden uitgebreid met: een externe harde schijf

Over de hardware en software

De modellen Raspberry Pi 3B+ en A+ zijn het meest geschikt voor dit project, omdat ze beschikken over 1 GB RAM en Gigabit Ethernet. Over het algemeen geldt voor een cloudserver: des te meer geheugen er beschikbaar is, des te beter.

NextCloud zorgt voor veilige hosting zonder externe providers

NextCloud is gratis software om bestanden op uw eigen server te hosten. U kunt de dienst installeren op een particuliere server of in uw eigen webspace. Dat betekent dat u van de voordelen van een cloud profiteert, terwijl u de volledige controle over uw gegevens behoudt. U hoeft zich bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken over privacykwesties.

NextCloud biedt daarnaast een aantal waardevolle functies, zoals tweeledige verificatie, beheer van verschillende gebruikers of groepen met verschillende rechten, bewakingsinterfaces, gegevens versleuteling en nog veel meer.

U kunt modulair functionaliteit toevoegen door middel van plug-ins. Denk daarbij aan samenwerkingsopties, kalenders, fotogalerijen, e-mailprogramma’s, projectmanagementtools of de analyse van geo-data.

NextCloud op de Raspberry Pi installeren

De installatie van NextCloud op de Raspberry Pi brengt een aantal uitdagingen met zich mee, omdat u een complete LAMP-omgeving (Linux, Apache, My SQL, PHP) moet opzetten. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de communicatie met behulp van SSL-certificaten wordt versleuteld.

Het project NextCloudPi biedt hiervoor een eenvoudige oplossing. Het betreft hier een op Raspbian 9 gebaseerde image die zowel NextCloud als de volledige omgeving bevat. Apache, de database MariaDB, PHP etc. zijn al geïnstalleerd. Hiermee bespaart u zich een aantal ingewikkelde stappen.

Stap 1: De image op de SD-kaart zetten

De image voor NextCloudPi kunt u downloaden op de site van Own your Bits.

Stap 2: SSH inschakelen

SSH is een belangrijk protocol voor de beveiliging van de gegevensoverdracht. U hebt hier twee opties.

U kunt SSH al voor de installatie inschakelen. Om dit te doen, maakt u een bestand met de naam SSH op een SD-kaart. Zodra uw server online is, is hij blootgesteld aan mogelijke aanvallen – zelfs tijdens de configuratie. Het voordeel van deze optie is dat de gegevensoverdracht vanaf het allereerste begin beveiligd is.

De tweede mogelijkheid is dat u SSH na de installatie inschakelt. (Dit wordt beschreven in stap 3 van de configuratie.)

Stap 3: Raspberry Pi starten

Daarna wordt de Raspberry Pi gestart en als volgt geboot: steek de kant-en-klare image in de Raspberry Pi, sluit de voeding en de Ethernet-verbinding aan en start.

Nuttige bronnen

Hieronder vindt u links naar nuttige installatietips en hulp bij diverse problemen.

NextCloud configureren

De volgende stap is de configuratie van NextCloud. U kunt dit doen met behulp van de Terminal User Interface (TUI) of met de Web User Interface (WebUI). We gebruiken de TUI, omdat die rechtstreeks geopend kan worden. Zo goed als alle instellingen kunnen in beide interfaces worden gemaakt.

Stap 1: De TUI openen

Sluit een toetsenbord en een HDMI-monitor op uw Raspberry Pi aan. Let op: er wordt standaard uitgegaan van een qwerty-toetsenbord.

Meld u aan met deze gegevens:

User: pi

Password: raspberry

Stap 2: SSH inschakelen

Als u dat nog niet hebt gedaan, kunt u nu SSH inschakelen. Typ sudo raspi-config en schakel SSH in in de “Interfacing Options”.

Stap 3: Wachtwoorden wijzigen

Verwijder de gebruiker “ncp” niet. Die is nodig is voor belangrijke bewerkingen en shares op de achtergrond. U moet echter wel het wachtwoord wijzigen.

Stap 4: Maak verdere instellingen

Nu kunt u alle benodigde instellingen maken. We adviseren u om te beginnen met enkele belangrijke beveiligingsinstellingen. Deze omvatten:

  • fail2ban
  • letsencrypt
  • modsecurity
  • nc-autupdate-ncp

Een volledig overzicht vindt u via deze link: Configuration Reference.

Veel plezier met dit project!

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *