De nieuwe Roborock S50  

De nieuwe Roborock S50

Getest door een pedant en een ingenieur in liefde voor technologie

 

Hoewel we altijd het idee hebben gevonden om onszelf in theorie niet langer aantrekkelijk te hoeven stofzuigen, heeft de hoge prijs van krachtige zuigrobots ervoor gezorgd dat we tot nu toe vastzitten aan een conventioneel model stofzuiger met kabel. Bovendien waren we er altijd zeker van dat een stofzuiger op batterijen sowieso niet aan onze eisen zou voldoen.

Daarom zijn we de test van de Roborock S50 niet onbevooroordeeld gestart. Het doel van de test was om alle functies van het apparaat over meerdere dagen door te laten gaan. De evaluatie is vervolgens gebaseerd op de totaal verschillende standpunten van de twee testers.

Leveringsomvang

Naast de zuigrobot zelf is deze ook inbegrepen in de leveringsomvang:

– het laadstation met bodemplaat
– één netsnoer
– de ruitenwissermop met geïntegreerde watertank
– twee doekjes
– Reserve sproeiers voor de watertank
– een vervangend hepa-filter
– een kam om het haar van de reinigingsborstel van de robot te verwijderen

Alle onderdelen maken bij het uitpakken al een zeer hoogwaardige indruk.

Eerste testrit

De Roborock S50 is een technologisch volwassen apparaat dat zich onderscheidt van de allereerste spontane inbedrijfstelling zonder het gebruik van de compatibele Xiaomi app. Terwijl de esthetiek vooral onder de indruk is van het aansprekende puristische, tijdloze design, is de ingenieur onder de indruk van het hoogwaardige gevoel, de lasertoren en de gevoelige sensoren. In feite zijn deze sensoren zo gevoelig ingesteld dat de robot slechts heel voorzichtig tegen objecten beweegt en zich dan onmiddellijk omdraait. Geen probleem voor meubels.

Met de besturing zonder app scant de zuigrobot de hele ruimte en scant deze virtueel. Uiteindelijk werd zelfs in deze ongeprogrammeerde modus elke plek echt opgezogen. Al met al meer dan twee uur in bedrijf geweest tijdens de eerste operatie zonder tussentijds opladen. Het batterijvermogen is zonder problemen voldoende voor twee doorgangen van een 4-kamerappartement en overtuigde ons volledig.

Zuigkracht

Wat voor een unaniem enthousiasme zorgde, was de prestatie van de reinigingsborstel. Het had pluizen, vuil en haren uit de loper geborsteld, die onze high-end standaard stofzuiger ondanks het hoge zuigniveau niet al deze jaren kon verwijderen. Aan het einde van de eerste testrit was de 480 ml stofreservoir volledig gevuld. Dit was ook na het stofzuigen van het hele appartement niet meer het geval. Nu is de container altijd ongeveer de helft vol na het schoonmaken van 110 m² woonoppervlak.

Maar ook op gladde vloeren overtuigde de Roborock S50 over de hele lijn: dankzij de kleine draaibare zijarmen reinigt hij ook de randen, zoals kastranden, uitstekend. De armen vegen het vuil op het pad van de machine, waar het wordt opgepakt door de reinigingsborstel bestaande uit rubberen lamellen en borstels en in de vuilcontainer wordt getransporteerd.

Bijzonder opmerkelijk is de proefloop op een vuilvangmat, die vervuild was met kleine steentjes, zand, gedroogde kleivlekken en pluisjes. Tegen de verwachting in was de Roborock erin geslaagd om alle onzuiverheden uit de mat te borstelen en op te nemen. Na dit resultaat waren we bijna in shock.

Het afvegen van functie

De 140 milliliter watertank kan gemakkelijk worden gebruikt zonder de robot op te tillen. De sproeiers verdelen het water gelijkmatig over het doekje, dat met klittenband aan de tank wordt bevestigd. De hoeveelheid water die tevoorschijn komt is precies goed, zodat de vloer vochtig maar niet te nat wordt geveegd.

In de veegstand verwijdert de Roborock gemakkelijk lichte vlekken en vlekken van gladde vloeren. Het was te verwachten dat de Roborock niet in staat zou zijn om een sterk gedroogde tomatenvlek volledig van de keukenvloer te vegen. Dit was een geval voor de handwasser. We merkten echter positief dat de Roborock de vlek via sensoren aan de onderzijde had gedetecteerd en meerdere malen over de betreffende plek reed om de vlek onder controle te krijgen.

Tijdens het gebruik van de veegfunctie is de zuigmodus nog steeds actief, d.w.z. de robot voert twee werkstappen in één keer uit.

Technische kenmerken en algemene gegevens

De Roborock S50 heeft een diameter van ongeveer 35cm en een hoogte van ongeveer 9,7cm. Het is zeer wendbaar en maakt het zelfs onder onze bank. De lasertoren op het apparaat stelt u in staat om de omgeving in real time in kaart te brengen, zelfs in totale duisternis. De sensoren aan de zijkant en aan de onderkant voorkomen botsingen met objecten en de crash van de zuigrobot, bijvoorbeeld bij een trap.

De Roborock S50 keert automatisch terug naar het laadstation wanneer dit nodig is of wanneer het reinigingsproces is voltooid, waar hij de locatie in eerste instantie opslaat. Hoewel de bij de machine geleverde grondplaat in eerste instantie de blikvanger van de esthetiek was, kon de ingenieur onmiddellijk het nut ervan bewijzen: De transparante plaat voorkomt dat de vochtige doek de parketvloer verzacht tijdens het laadproces. Als het apparaat alleen wordt gebruikt om te stofzuigen, kunt u het gewoon weglaten.

Volgens de fabrikant maakt de krachtige oplaadbare accu het mogelijk om een woonoppervlakte van 250 m² met een looptijd van 2,5 uur te reinigen – naar onze mening is dit geenszins overdreven.

Het beste van alles, de besturing van de Roborock S50’s via App

De zuigrobot kan ook zonder app worden bediend – zoals hierboven beschreven, maar biedt grote mogelijkheden voor een nauwkeurigere instelling en een efficiënter gebruik.
Op basis van de door de robot gegenereerde gegevens worden ruimteplannen gemaakt waarop bijvoorbeeld gebieden kunnen worden gemarkeerd die niet toegankelijk mogen zijn. U kunt het apparaat bijvoorbeeld rond een loper laten vegen of de bijzonder sterke tapijtmodus programmeren wanneer het op tapijten rijdt. Om hygiënische redenen hebben we bijvoorbeeld besloten om de Roborock niet in de buurt van het toilet te laten rijden. De intuïtieve app maakte het voor ons gemakkelijk om in dit speciale verzoek te programmeren.

In de app kunnen ook verschillende modi worden geselecteerd. Vooral de automatische modus, waarbij het apparaat de toestand van het substraat zelf waarneemt en de zuigkracht automatisch naar boven of beneden schakelt, afhankelijk van het gebied.

Een handige functie is de mogelijke afstandsbediening van de Roborock S50. Het kan vooral nuttig zijn als de robot vastloopt op een plaats waar u niet thuis bent. Door de robot gericht voor- en achteruit te bewegen, kan hij als een op afstand bestuurde auto weer op de juiste rijstrook worden gebracht en kan de ruimte in de app worden afgebakend voor verdere reinigingswerkzaamheden.

Algemene evaluatie van de zuigrobot

We hadden niet verwacht dat de Roborock S50-test ons tot deze conclusie zou brengen: de zuigrobot maakte indruk op ons, zowel op esthetisch vlak als op het vlak van reinigingsprestaties, functionaliteit en technische verfijning. We hebben de machine echt een aantal moeilijke taken laten uitvoeren en zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen vuil geplaatst – maar geen van de uitdagingen was er te groot voor. Uiteindelijk bleef slechts één vraag onbeantwoord: Hoe zouden we zo lang kunnen overleven zonder de Roborock?

 

 

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *