De belangrijkste Raspberry Pi besturingssystemen voor fabrikanten  

De belangrijkste Raspberry Pi besturingssystemen voor fabrikanten

De Raspberry Pi is de ideale basis voor een veelheid aan makersprojecten. Dit is niet alleen te danken aan de veelzijdige accessoires, maar ook aan de verschillende besturingssystemen, die de single board computer afhankelijk van het project de gewenste functies geven.

Makers zijn bijzonder geschikt voor besturingssystemen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Als u eenmaal vertrouwd bent geraakt met een OS, kunt u een groot aantal verschillende projecten implementeren in een vertrouwde omgeving.

Hier presenteren we zes besturingssystemen die verder gaan dan NOOBS:

1. Raspbiaans – een goede standaard

Raspbian is een in Debian gevestigd besturingssysteem dat officieel wordt ondersteund door de Raspberry Pi Foundation. Het is daarom een besturingssysteem dat specifiek is geoptimaliseerd voor gebruik met Raspberry Pi.

Vanwege de status als officieel Raspberry Pi besturingssysteem, waren er vanaf het begin ook hulpmiddelen om programmeervaardigheden te leren draaien op Raspbian. Het besturingssysteem genoot dus al snel een grote populariteit bij beginners.

Een ander punt dat Raspbian bijzonder beginnersvriendelijk maakt, is de grafische gebruikersinterface PIXEL (Pi Improved X-Window Environment, Lightweight).

Gebruikers hebben de beschikking over een grote softwarebibliotheek met mailclients, browsers, tekstverwerkingsprogramma’s en spelletjes zoals Minecraft.

 

Meer grondstofvriendelijke lichte versies

Voor gevorderde gebruikers die geen desktop met vensters willen, is er voor elke distributie een lichte versie, Raspbian Lite. Omdat het alleen de meest noodzakelijke programma’s biedt en geen Java-pakketten nodig heeft, zijn snellere opstarttijden mogelijk met Raspbian Lite. Bovendien heeft de gebruiker meer geheugen beschikbaar voor de implementatie van zelf geprogrammeerde toepassingen.

Een ander interessant alternatief, dat ook zeer hulpbronvriendelijk is, maar nog steeds een grafische gebruikersinterface heeft, is Diet Pi. Net als Raspbian is het gebaseerd op de Debian Kernel 4.14, maar strikt genomen is het geen Raspbian versie.

 

2. Ubuntu Mate

 

Ubuntu is al lang een van de meest populaire en wijdverbreide Linux-distributies. Ubuntu Mate is ook gebaseerd op Debian en draait zeer stabiel op Raspberry 2 en 3. Het belangrijkste verschil met de originele Ubuntu is dat het de MATE desktop omgeving gebruikt. Het ondersteunt PowerPC en ARMv7.

Ubuntu Mate is bijzonder gebruiksvriendelijk, omdat het een uniform OS biedt voor alle toepassingen. Het bevat ook handige apps zoals een bestandsbeheerder, teksteditor, beeldweergave, systeembewaking en terminals.
Gebruikers moeten een microSDHC-kaart van klasse 6 of 10 kiezen voor een soepele werking.

3. Ubuntu Core

Deze variant is bijzonder geschikt voor cloud- en ivd-toepassingen. Ubuntu Core hecht veel belang aan veiligheid en is bijzonder zuinig en robuust. De distributie is geschikt voor zowel thuis PC’s als servers.

Een bijzonderheid hierbij is dat elk softwarepakket is verpakt als een enkele eenheid, genaamd Snap. Dit zorgt voor meer stabiliteit, omdat beveiligingslekken slechts één enkel moment van invloed zijn, niet de hele applicatie. Daarnaast zorgen regelmatige updates voor meer veiligheid.

4. Arch Linux

Arch Linux is een zeer minimalistisch en resourcebesparend besturingssysteem dat individueel kan worden aangepast aan uw eigen projecten. Het besturingssysteem biedt distributies voor ARMv6, ARMv7 en ARMv8 en ondersteunt Raspberry Pi-specifieke interfaces en GPIO’s.

Het is meer gericht op gevorderde gebruikers die het leuk vinden om de documentatie te leren kennen en er zelf achter te komen. Het OS heeft noch een grafische gebruikersinterface, noch een configuratiemenu.

De diepe training wordt beloond met de mogelijkheid om volledige controle over het OS te hebben en je eigen ideeën te implementeren. Dus je gebruikt alleen de middelen van Raspberry Pi voor de functies die je echt nodig hebt.

5. FreeBSD

FreeBSD is gebaseerd op een besturingssysteem van de Berkeley-softwaredistributie. Het UNIX-achtige (maar niet volledig POSIX-conforme) besturingssysteem is geschikt voor servers, desktops en embedded systemen.

Het richt zich op prestaties, netwerken en opslagmogelijkheden. Het wordt vaak gebruikt voor zware toepassingen, internet-backbonesystemen zoals krachtige routers of webhostingplatforms. Daar blijkt het bijzonder snel en betrouwbaar te zijn.

 

6. SARPi

SARPi wordt beschouwd als de oudste Linux-distributie die vandaag de dag nog steeds wordt onderhouden. Het heeft een eenvoudige structuur die ook doet denken aan UNIX. De distributie wordt altijd uitgebreid met nieuwe pakketten, wat de veiligheid en de stabiele werking van het besturingssysteem garandeert.

Met SARPi kunnen gebruikers zelf bepalen welke functies ze echt nodig hebben. Toepassingen of softwarebibliotheken moeten voor elke functionaliteit afzonderlijk worden geïnstalleerd. Wat hij niet nodig heeft, neemt geen waardevolle opslagruimte in beslag.

De configuratie en het beheer worden gedaan vanuit tekstbestanden en een paar shell scripts in plaats van GUI interfaces. Dit betekent dat het besturingssysteem meer gericht is op gebruikers met voorkennis van Linux of Raspberry Pi.

Conclusie

Of het nu gaat om elektronica voor beginners of gevorderden – de Raspberry Pi biedt een goede basis voor projecten van elke moeilijkheidsgraad. De verschillende besturingssystemen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Afhankelijk van hun kennisniveau, hun eigen voorkeuren of technische eisen kunnen makers kiezen welk besturingssysteem ze nodig hebben.

Het voordeel van de gepresenteerde besturingssystemen is dat ze allemaal een levendige en soms zeer grote online community hebben. Zo kunt u snel een oplossing vinden voor allerlei problemen of uw ideeën bespreken in forums.

Hier vindt u alles wat u moet weten over Raspberry Pi.

 

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *