Dataloggers voor elk doel  

Dataloggers voor elk doel

Data loggers zijn betrouwbare helpers voor een breed scala aan toepassingen. Ongeacht of gevoelige goederen correct moeten worden opgeslagen of dat er goede condities moeten worden gecreëerd voor werkplekken – met een datalogger houdt u altijd een oogje in het zeil voor belangrijke parameters voor het monitoren van de omgeving.

Eenvoudige oplossing voor het verzamelen van essentiële gegevens

Dataloggers kunnen op veel verschillende gebieden nuttig zijn. Ze geven aan of goederen zoals farmaceutica of voedsel correct zijn opgeslagen of beschermen metalen onderdelen in elektronica die gevoelig zijn voor roestvorming.
In archieven waarin kunstwerken of documenten worden opgeslagen, moet het juiste ruimteklimaat worden gewaarborgd om schade aan objecten te voorkomen.
Milieugegevens zoals temperatuur en luchtvochtigheid zijn essentieel, vooral in de logistiek, waar goederen worden opgeslagen en getransporteerd. Ze moeten altijd worden gecontroleerd om de kwaliteit van de goederen niet aan te tasten.
Maar een datalogger kan ook waardevolle diensten leveren in woon- of werkkamers. Het geeft aan of het ruimteklimaat in orde is en of een ruimte voldoet aan de arbo- en veiligheidsvoorschriften.

Dataloggers in plaats van complexe individuele metingen

Maar om complexe metingen uit te voeren over een lange periode met dure apparatuur is niet efficiënt. Een datalogger kan dit probleem oplossen. Het bestaat meestal uit een programmeerbare microprocessor, een geheugeneenheid en minstens één interface.
Voor het meten van omgevingsgegevens zoals temperatuur en luchtvochtigheid of zelfs trillingen, geluids- of fijnstofvervuiling zijn ook de juiste sensoren ingebouwd. Het is bijvoorbeeld ontworpen om continu gegevens te meten en te verzamelen over een lange periode, of om deze via de interfaces over te dragen naar een systeem dat de gegevens verder verwerkt.

Verschillende toepassingsgebieden voor dataloggers

Een van de belangrijkste kenmerken van een datalogger is continuïteit. De meetgegevens moeten zonder onderbreking worden verzameld en gedocumenteerd. Op deze manier kunnen zij een controleerbare kwaliteitscontrole garanderen. Dit is vooral belangrijk voor sommige productgroepen in magazijnen, maar ook tijdens het transport. Hoe gevoeliger de producten, hoe strenger de milieucontrole moet zijn.
In deze gids presenteren we drie verschillende Testo dataloggers met verschillende functies die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. De Testo dataloggers hebben een niet-vluchtig geheugen. Dit heeft als voordeel dat de meetgegevens niet verloren gaan, ook al zijn de batterijen volledig leeg. Als een batterij te laat wordt vervangen, kunt u nog steeds alle verzamelde gegevens tot op dat moment bewaren en een leemte in de documentatie vermijden.

Oplossing 1: Radio data logger systeem voor werkgebieden

Als u ervoor wilt zorgen dat kantoren of andere werkplekken goede voorwaarden bieden voor de productiviteit en het welzijn van uw medewerkers, moet u aandacht besteden aan de juiste temperatuur en vochtigheid. Afhankelijk van het soort activiteit schrijft de verordening inzake veiligheid en gezondheid op het werk verschillende grenswaarden voor die niet overschreden of onderschreden mogen worden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om in werkruimtes warmer te zijn dan 26°.
Een mini datalogger is geschikt voor het controleren van deze en andere waarden in een kantoor. Het meet betrouwbaar de luchttemperatuur en relatieve luchtvochtigheid in kantoren of opslagruimten. De gegevens worden via een USB-interface naar een pc overgedragen en kunnen daar worden verwerkt. Een display toont de huidige waarden en of een grenswaarde al dan niet wordt overschreden.
De mini datalogger van Testo is een goed instapmodel om betrouwbaar duidelijkheid te krijgen over het gebouwklimaat. Op de datalogger kunnen tot 16.000 items worden opgeslagen.

 

Oplossing 2: dataloggersysteem met hogere functionaliteit

Het Testo Saveris 2 dataloggersysteem is ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen, met name voor het monitoren van temperatuurgevoelige goederen zoals farmaceutische producten. Alle verzamelde gegevens worden via WLAN direct in de Testo wolk opgeslagen. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om grenswaarden vast te stellen en een alarm in te stellen dat hen per e-mail of SMS op de hoogte brengt als een waarde onder of boven de grenswaarde komt. Op deze manier is het mogelijk om onmiddellijk te detecteren of bijvoorbeeld een koelkast kapot gaat en om kwaliteitsverlies of zelfs achteruitgang van waardevolle goederen te voorkomen.
De batterijen hebben een levensduur van 24 maanden en kunnen zelf worden vervangen. Omdat de datalogger een behuizing met IP65 heeft, biedt deze ook een goede bescherming tegen stof en water. De NTC-temperatuursensor is in het apparaat geïntegreerd.
Hoe kouder het milieu, hoe sneller de batterijen leeglopen. Het is daarom raadzaam om sensoren aan de datalogger toe te voegen voor het verzamelen van gegevens in koelkasten. Dankzij hun speciale platte lintkabel zijn ze bijzonder geschikt voor gebruik in koelkasten, omdat ze gemakkelijk door de koelkastafdichting kunnen worden geschoven. De sensor meet de temperatuur binnen, terwijl de datalogger buiten kan worden gemonteerd.

 

Oplossing 3: Transportbewaking met mobiele dataloggers

Bij het transport van gevoelige goederen zoals elektronica, kunst, farmaceutica of voedsel zijn niet alleen temperatuur en vochtigheid belangrijk. Schokken kunnen ook schade veroorzaken. Een datalogger voor transport moet daarom rekening houden met deze waarde.
De Testo datalogger voor de bewaking van het transport wordt geactiveerd met een startknop. Vanaf dit punt registreert het de gegevens met door de gebruiker gedefinieerde tijdsintervallen. Deze wordt gestopt zodra de Stop-knop wordt ingedrukt – met een onbeperkte gebruiksduur. De levensduur van de batterij is 120 uur.
Het display geeft aan wanneer een grenswaarde is overschreden. Zo kunt u direct op de plaats van bestemming zien of het transport niet problematisch was. Een PDF-rapport, dat automatisch wordt gegenereerd zodra het apparaat op een PC is aangesloten, geeft een beter beeld. Bovendien blijven alle gegevens op de logger staan en garandeert dat er geen waarden verloren kunnen gaan.
De datalogger voldoet aan GxP, 21 CFR Part 11 en HACCP.

Foto omslag: fotolia 13872709

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *