Slimme verlichting – dat is zeker mogelijk!  

Slimme verlichting – dat is zeker mogelijk!

Smart Home LED-verlichting zorgt niet alleen voor briljante kleuren in uw woning, maar ook voor veel comfort. Bedien uw verlichting vanaf de bank via een app op de smartphone of tablet. Scènes of persoonlijke instellingen kunnen ook worden geactiveerd via spraakbesturing, zodat individuele sfeervolle lichtstemmingen met één klik gerealiseerd kunnen worden.

Mogelijkheden van slimme verlichting in de woning

Intelligente lichtbediening wordt nu nog eenvoudiger: met slimme LED-verlichting kunt u de verlichting tussen uw eigen vier muren zonder veel moeite makkelijk aanpassen. Waar ouderwetse lampen alleen bediend kunnen worden via de lichtschakelaar, kunnen met de computer verbonden modellen op afstand worden aangestuurd: via mobiele telefoon en flexibel te plaatsen knoppen of dimschakelaars, via een app of soms zelfs ook via spraakbesturing, zoals met Amazon Echo.

Helderheid, kleur en verandering van kleurtemperatuur kunt u handmatig of op basis van een tijdprofiel aanpassen. De gepersonaliseerde instellingen voor kleur, helderheid en kleurtemperatuur kunnen worden opgeslagen, als favoriet worden ingesteld en naar behoefte worden opgeroepen.

Gebruik slimme verlichting voor meer welzijn

Stuur uw natuurlijke bioritme met licht: Gebruik overdag verlichting met 6.000 tot 8.000 Kelvin, want dit lijkt op natuurlijk licht en bevordert activiteit en concentratie. Voor de avond en de nacht worden warm-witte lichtbronnen aangeraden van minder dan 3.300 Kelvin.

Smart Lights kunnen met een druk op de knop verschillende lichtstemmingen combineren of flexibel afwisselen. Wat de verlichtingselementen betreft, kent de fantasie geen grenzen: Van klassieke plafondlampen en staande lampen voor woon- en slaapkamers tot LED-strips die flexibel aangebracht kunnen worden voor een sfeervolle verlichting in de gang: alles is mogelijk. De SMART+ LED-strips van OSRAM kunnen bijvoorbeeld goed worden aangestuurd met Alexa: Lampen in- en uitschakelen, traploos dimmen, verschillende kleuren instellen of de helderheid aanpassen: alles wordt uitgevoerd via spraakbesturing.

Lagere energierekening dankzij slimme verlichting

Intelligente aansturing van verlichting zorgt niet alleen voor een prettige sfeer, maar is ook voelbaar in de portemonnee: dankzij de dim- en timerfunctie wordt stroom bespaard en daarmee ook geld. U gebruikt alleen energie voor lichtbronnen als u ze daadwerkelijk nodig hebt.

Door automatisch dimmen of uitschakelen in te schakelen voor bepaalde dagdelen, voorkomt u dat onnodig energie wordt verspild. De installatie van de slimme systemen is eenvoudig. In elk geval moet de gekozen LED-verlichting zoveel mogelijk systeem-onafhankelijk functioneren, zodat deze ook probleemloos in nieuwe Smart Home-systemen kan worden geplaatst.

Zo werken slimme verlichtingssystemen

Afhankelijk van de fabrikant werken Smart Light-systemen via Bluetooth, WLAN of ZigBee. Omdat het gebruik van Wireless LAN en Bluetooth vaak tot verbindingsproblemen leidt – enerzijds door een instabiel netwerk en anderzijds door de geringe reikwijdte – wordt in het Smart Home vaak Zigbee gebruikt.

Deze overdrachtstechnologie blinkt uit in energie-efficiëntie, aangezien het systeem zichzelf in de stand-by modus kan zetten. Ook op het gebied van reikwijdte heeft ZigBee ten opzichte van andere overdrachtsmethoden een streepje voor: Het systeem is stabiel en kan worden gebruikt om tot een afstand van 100 meter verlichting aan te sturen. Wat ZigBee in elk geval nodig heeft, is een lichtbesturingscentrale voor het verbinden van de slimme verlichting met de mobiele apparaten; dit wordt ook wel een gateway genoemd. Dankzij de gateway kunnen timer-functies worden ingesteld, voorgeprogrammeerde lichtstemmingen worden gekozen en kunnen diverse lichtscenario’s worden opgeslagen.

Lichtaansturing via draadloze schakelaars

De verlichting kan ook worden aangestuurd zonder smartphone of tablet en werkt dan via een draadloze schakelaar op batterij. Deze kan worden gebruikt als afstandsbediening of als wandschakelaar door eenvoudige montage van een magneetplaatje. Zo kunnen zonder internetverbinding diverse functies worden aangestuurd, verlichtingsgroepen worden gekozen of geschakeld en lichtscènes worden geprogrammeerd. Een model dat zonder problemen via een dergelijke draadloze schakelaar kan worden aangestuurd, is de Smart Light-lamp E27 van OSRAM.

Wie ook niet-intelligente lampen of andere elektronische apparatuur in de slimme woning wil koppelen, moet een schakelbare WLAN-contactdoos gebruiken.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid de lichtbesturing te automatiseren via een geschikte bewegingsmelder. De OSRAM SMART+ Motion Sensor herkent bewegingen in een straal van 100 graden bij een maximale afstand van 4,5 meter en beschikt bovendien over een interne temperatuursensor voor de aansturing van de kamertemperatuur.

 

Titelafbeelding: Fotolia, # 187879813, Westend61

LED over het onderwerp Nu wordt het gezellig

Briljante verlichtingsideeën voor een gezellige sfeer in huis

De juiste lichtkleur en een combinatie van lampen maken het verschil! ‘Kleurtuning’ binnen de vier muren van je eigen huis wordt pas echt leuk met moderne LED-verlichting. Met name in de koude, trieste wintermaanden overtuigt LED-verlichting met haar grote kleurenspectrum en betovert zij door een gezellige en ontspannende sfeer. Met de juiste combinatie kunnen dankzij […]
meer >

Een mooie, slimme woning met Apple HomeKit

Met Apple HomeKit kunnen veel compatibele gekoppelde apparaten worden aangestuurd via een centrale app. Met behulp van Siri, de spraakassistent van Apple, kunnen slimme verlichting en verwarmingsthermostaten worden aangestuurd. Daarnaast kunnen ook luidsprekers, alarminstallaties en rolluiken met commando’s worden aangestuurd. Maar dat is nog niet alles: Siri is zelflerend en past zich automatisch aan de […]
meer >

Slimme verlichting – dat is zeker mogelijk!

Smart Home LED-verlichting zorgt niet alleen voor briljante kleuren in uw woning, maar ook voor veel comfort. Bedien uw verlichting vanaf de bank via een app op de smartphone of tablet. Scènes of persoonlijke instellingen kunnen ook worden geactiveerd via spraakbesturing, zodat individuele sfeervolle lichtstemmingen met één klik gerealiseerd kunnen worden. Mogelijkheden van slimme verlichting […]
meer >

Nu wordt het gezellig – alles over sfeervolle verlichting, slimme verlichting, schaduw en verwarming

LED-lampen blinken uit dankzij hun enorm lange levensduur, een hoge energie-efficiëntie en geringe onderhoudskosten. Maar dat is nog lang niet alles: intelligent verlichtingsbeheer, een exacte lichtbesturing en nieuwe besturingsmogelijkheden bieden talrijke opties voor sfeervolle verlichting. In combinatie met een Smart Home-concept wordt uw woning zo een oase van rust. Het zit hem in de combinatie: […]
meer >

Meer LED over Nu wordt het gezellig
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *