Mini-pc’s – ongekende prestaties in compact formaat  

Mini-pc’s – ongekende prestaties in compact formaat

Mini-pc’s zijn populairder dan ooit, omdat ze steeds kleiner en krachtiger worden. Inmiddels bieden ze dezelfde prestaties als een grote personal computer, maar overtuigen ze ook door hun kleine afmetingen en lichtgewicht ontwerp.

Hier kunt u alles te weten komen over mini-pc’s en waarom u in de toekomst geen “grote bak” meer nodig hebt.

Wat kan een mini-pc en waarvoor is hij geschikt?

Er bestaan verschillende categorieën mini-pc’s. De modellen en uitrusting kunnen net zo verschillen als bij normale computers. We bespreken de keuze aan de hand van het merk Zotac, dat al acht jaar lang mini-pc’s produceert en onder kenners al een goede naam heeft opgebouwd.

Van eenvoudige kantoormachine tot hoogwaardig werkstation

Zotac biedt met de ZBOX PI225 momenteel de kleinste pc ter wereld aan. Hij past in iedere zak en voert alle kantoortoepassingen met gemak uit. Qua prestaties is hij vergelijkbaar met een Windows-tablet – maar dan handzamer.

Er zijn ook interessante opties voor werk dat meer geheugen en een hogere kloksnelheid vergt. De C-serie van Zotac biedt modellen met quadcoreprocessors van de achtste generatie. Hier hebt u de keuze tussen i3-, i5- en i7-processors.

Het miniformaat biedt zelfs voldoende ruimte voor de kracht van een werkstation: de Q-serie van Zotac is de eerste serie mini-pc’s met een NVIDIA® Quadro®-chip met Pascal™-architectuur. Die grafische chip is uitstekend geschikt voor grote CAD-modellen, videobewerking, virtual reality design en complexe rendering-taken.

Nauwelijks nog verschillen met “grote” pc’s

Dit korte inkijkje in de wereld van mini-pc’s laat al zien dat een compact formaat geen hoge prestaties in de weg staat. Alles wat een “normale” pc op dit moment kan, is ook met een mini-pc mogelijk.

Bovendien biedt het compacte formaat meer toepassingsmogelijkheden wanneer de ruimte beperkt is. Zo kunt u bijvoorbeeld de bijzonder kleine en platte mini-pc’s gebruiken voor digitale displays, omdat ze achter de platte schermen van de digitale billboards passen.

Welke voordelen biedt een mini-pc?

Maar mini-pc’s hebben nog veel meer voordelen.

Ruimtebesparend

Hij blinkt vooral uit door zijn ruimtebesparende ontwerp. Een mini-pc kan eenvoudig worden opgehangen. Sommige modellen worden al geleverd met een VESA-houder, zodat ze gemakkelijk aan de achterkant van een monitor kunnen worden gemonteerd. Dat zorgt voor een schone, opgeruimde werkplek.

Mobiel

Dankzij het compacte en lichte formaat is de mini-pc ook gemakkelijk mee te nemen. Een monitor waarop het apparaat kan worden aangesloten is eenvoudig te vinden. In dit geval is een mini-pc nog reisvriendelijker dan een laptop.

Energiebesparend

Een groot voordeel van mini-pc’s is het lage stroomverbruik. Op sluimerstand verbruiken ze minder dan 10 watt.

Geruisloos

Zowel de P- als de C-serie van Zotac bevatten geen ventilator en zijn dus volledig stil. Dat zorgt voor bijzonder aangename werkomstandigheden.

 

Welke mini-pc is geschikt voor mij?

Welke mini-pc is voor u de juiste? Net als bij een normale pc is dit vooral een individuele beslissing, afhankelijk van uw eisen, behoeften en budget.

De ZBOX PI225 is een interessante optie voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare pc voor kantoortoepassingen:

Met 95 x 63 x 8 mm is het momenteel de kleinste pc ter wereld en past hij gemakkelijk in uw broekzak. De aluminium behuizing en de ventilatorloze constructie zorgen voor een volledig geruisloze werking.

  • Intel® N3350-processor, 1,1 GHz
  • 4 GB DDR4-geheugen
  • Bluetooth 4.2-verbinding
  • Twee USB 3.0 Type-C-poorten
  • Bovendien is het de winnaar van de iF Design Award.

Deze mini-pc is perfect voor kantoor of thuis, wanneer u teksten wilt verwerken, eenvoudige Excel-spreadsheets wilt bewerken of op het internet wilt surfen. Hij is echter ook geschikt om te streamen via bijvoorbeeld Amazon Prime Video of Netflix. Sluit daarvoor eenvoudig de pc via de HDMI-kabel op de tv aan. Het ventilatorloze ontwerp maakt hem ideaal voor veeleisende omgevingen, zoals werkplaatsen, magazijnen of ziekenhuizen.

Waarop u moet letten bij de aankoop van een mini-pc?

Als u een mini-pc wilt kopen, zijn er verschillende dingen om in gedachten te houden. Allereerst moet u – net als bij de aankoop van een normale pc – zeker weten welke uitrusting en apparatuur u nodig hebt en waarvoor u uw pc wilt gebruiken.

Bij mini-pc’s hebt u de mogelijkheid om een compleet pakket of een Barebone te kopen.

Barebones hebben het voordeel dat u zelf uw eigen systeem kunt samenstellen. U kunt een basissysteem naar behoefte uitrusten met een processor, geheugen, een harde schijf of SSD en het besturingssysteem van uw keuze.

Een compleet pakket wordt klaar voor gebruik bij afgeleverd. U hoeft u dan verder nergens meer zorgen over te maken.

Wat u in beide gevallen nodig hebt is een scherm, een muis en een toetsenbord. De muis en het toetsenbord kunt u het beste via bluetooth aansluiten. Zo wordt u niet door kabels gehinderd en beschikt u over een mooie en minimalistische werkplek.

Titelbild: reichelt elektronik

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *