In 10 stappen een laboratoriumvoeding bouwen – Zo doe je dat!  

In 10 stappen een laboratoriumvoeding bouwen – Zo doe je dat!

In deze Hoe doe je dat laten we u zien hoe u heel gemakkelijk een laboratoriumvoeding kunt samenstellen. We gebruiken daarvoor een programmeerbare stuurspanningsmodule met constante spanning en stroom, die we in een passende behuizing inbouwen.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis

Benodigde tijd: circa 2 uur

Budget: circa 80 euro

Dit hebt u nodig: JOY-IT DPS 5015 laboratoriumvoeding met de passende behuizing: JOY-IT DPS CASE en krimpkousen voor de montage.

Kan worden uitgebreid met: een micro USB-module, om de laboratoriumvoeding met een computer te kunnen instellen, of met een bluetooth-module, om het apparaat met een smartphone te bedienen.

Dit hebt u verder nog nodig: basisgereedschap om met elektronica te werken, soldeerstation

Bereid een kleine printplaat voor

Begin met een kleine printplaat. Op deze printplaat wordt een ventilator voor de behuizing gesoldeerd. Er wordt een tuimelschakelaar ingebouwd en een kabel naar de hoofdprintplaat doorgeleid. Omdat deze printplaat geen aansluiting voor de ventilator heeft, moet de ventilator voor de behuizing op de kleine printplaat worden gesoldeerd.

Hiervoor moet de kabel die bij de ventilator wordt geleverd worden doorgesneden. Vervolgens ontdoet u voorzichtig de twee aders van hun isolatie, zodat de aders voor ongeveer 4 mm bloot komen te liggen.

Soldeer de rode kabel (+) aan de “+”-markering en de zwarte kabel aan de “-”-markering. Steek daartoe eerst de gestripte uiteinden door de gaten en soldeer ze aan beide zijden vast.

Let op: Snijd deze aders aan de achterzijde met een zijsnijtang af, zodat ze later geen kortsluiting kunnen veroorzaken!

Knop solderen

Vervolgens moet de knop om de laboratoriumvoeding aan en uit te zetten worden gesoldeerd. Gebruik daarvoor de dunnere rode en zwarte kabels. Soldeer ze aan de tuimelschakelaar, zoals op de afbeelding is te zien.

Om kortsluiting te voorkomen, worden de contacten met krimpkousen geïsoleerd.

De kleine printplaat met de hoofdprintplaat verbinden

Nu wordt de toevoerkabel van de kleine printplaat naar de hoofdprintplaat voorbereid en vervolgens gesoldeerd.

Hiervoor gebruikt u de dikkere kabels (de rode “+”-kabel en de zwarte “-”-kabel). Snijd deze kabels op een lengte van ongeveer 9 cm af.

Let op: Snijd niet te veel kabel af, anders kan de kabel voor de uitgangen later te kort worden.

Er moet ongeveer 5 mm isolatie aan beide uiteinden worden gestript. Aan een van de uiteinden moet een vorkkabelschoen worden bevestigd. Deze uiteinden worden bovendien met krimpkousen geïsoleerd, om kortsluiting te voorkomen.

Het andere uiteinde van de twee kabels moet op de kleine printplaat van de behuizing worden gesoldeerd.

Let daarbij op de plus en de min. Rood = “+” en zwart = “-”

Tuimelschakelaar solderen

Nu kunt u de tuimelschakelaar solderen. Let er daarbij op dat u de kabel eerst door de behuizing leidt of maak de tuimelschakelaar eerst aan de behuizing vast. U soldeert de uiteinden van de kabels van de tuimelschakelaar op de kleine printplaat vast op de pads die met “KEY” zijn gemarkeerd. Soldeer de rode kabel aan de rechthoekige pad en de zwarte kabel aan de ronde pad.

Hoofdprintplaat inbouwen

Nu kunt u de hoofdprintplaat met vier schroeven aan de onderkant van de behuizing bevestigen en de aansluitingen van de in- en uitgangen van de voeding monteren. Er zijn twee aansluitingen aan de voorkant en twee aan de achterkant.

Schroef de rode aansluitingen bovenaan en de zwarte aansluitingen onderaan vast. De aansluitingen moeten als volgt worden gemonteerd:

Voorbereiding van de kabel voor de uitgangsspanning

De volgende stap is het maken van de kabel voor de uitgangsspanning. Om dit te doen, moet u opnieuw de dikkere kabels gebruiken. Beide uiteinden moeten nu weer voor ongeveer 5 mm worden gestript. Bevestig een vorkkabelschoen aan beide uiteinden.

Montage van de ventilator

Nu kunt u de ventilator in de behuizing bevestigen. Schroef daarvoor van buitenaf vier schroeven aan de vier moeren achter de ventilator.

Printplaat en schakelaar aansluiten

Bevestig nu de kleine printplaat met twee moeren aan de achterkant van de behuizing.

Als de kleine printplaat is bevestigd, kunt u alle kabels monteren. Sluit eerst de ingangsspanningskabel (“IN+” en “IN-”) aan.

Vervolgens kunt u de uitgangsspanningskabel (“OUT+” en “OUT-”) aansluiten.

Sluit het uiteinde van de uitgangsspanningskabel aan op de voorste aansluitingen.

Aansluiten van het display          

Tot slot hoeft u alleen nog maar het display aan te sluiten. Die wordt met twee kabels op de hoofdprintplaat aangesloten. Eén kabel is voor het display (“LCD”) en één kabel voor de knoppen (“KEY”). De aansluitingen voor de kabels zijn zowel op de printplaat als op het display gemarkeerd. Nadat u de kabels hebt aangesloten, hoeft u alleen nog maar het display aan de behuizing te bevestigen.

Eindmontage

De montage is voltooid als u alle kabels hebt aangesloten, de printplaten hebt vastgeschroefd, het display en de tuimelschakelaar hebt vastgeklikt en de ventilator hebt vastgeschroefd.

U kunt nu de behuizing met vier schroeven aan beide zijden aan elkaar schroeven.

 

Foto’s: JOY-IT

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *