Briljante verlichtingsideeën voor een gezellige sfeer in huis  

Briljante verlichtingsideeën voor een gezellige sfeer in huis

De juiste lichtkleur en een combinatie van lampen maken het verschil! ‘Kleurtuning’ binnen de vier muren van je eigen huis wordt pas echt leuk met moderne LED-verlichting. Met name in de koude, trieste wintermaanden overtuigt LED-verlichting met haar grote kleurenspectrum en betovert zij door een gezellige en ontspannende sfeer.

Met de juiste combinatie kunnen dankzij intelligent verlichtingsbeheer stemmingen worden opgeroepen en kunnen ruimtes perfect in een bepaalde sfeer worden gebracht, volledig naar eigen wens.

Lichtaansturing met moderne LED-verlichting

Door de ontwikkeling van nieuwe verlichtingssystemen ontstaan ook nieuwe mogelijkheden voor verlichtingsbeheer. Zo kan het doelgericht worden gebruikt om het algemene welbevinden, het prestatie- en concentratievermogen of zelfs het slaapritme te beïnvloeden.

De juiste lichtkleur voor betere concentratie en beter welzijn

Zeker in de overwegend donkere maanden van het jaar hebben veel mensen last van de ‘winterblues’. Daglicht beïnvloedt de samenwerking van de lichaamseigen hormonen melatonine en serotonine, waardoor het innerlijke evenwicht op donkere dagen snel uit balans kan raken. Neutraal-wit en daglicht-wit (4.000 K tot 8.000 K) zijn dan ook zeer geschikt voor de werkkamer, omdat het grote aandeel blauw licht en de zeer goede kleurweergave de concentratie stimuleren en bevorderen.

Warm-wit licht (2.700 K) heeft een behaaglijk en gezellig karakter en is daarentegen zeer geschikt voor in de woonkamer. Wie zo flexibel mogelijk wil blijven, kiest voor dimbare verlichting die omlaag kan worden gedraaid tot zeer warm-wit licht van 2.200 K, zoals de OSRAM GlowDim.Skala

Een waarheidsgetrouwe kleurweergave

Overigens speelt bij de keuze voor geschikte LED-verlichting ook de CRI-waarde een grote rol. Met de zogenoemde Color Rendering Index wordt aangegeven hoe realistisch kleuren zijn ten opzichte van objecten in het lichtschijnsel. Deze waarde moet idealiter hoger zijn dan 70.

Drie goede opties voor aangenaam licht

De OSRAM GLOWDim heeft een kleurweergave-index van > 80 en kan daarnaast ook worden gecombineerd met andere GLOWDim-producten. Dat een aangename sfeer met warm-wit licht en een uitstekende kleurweergave elkaar niet uitsluiten, bewijst ook de verlichting van Müller HD95 LED: Met 2.700 K en een CRI van 95 worden natuurlijke lichtverhoudingen bereikt – of het nu gaat om de woonkamer, de badkamer of de werkkamer.

De OSRAM Active & Relax biedt een nog groter kleurenspectrum: Warm White om te ontspannen of Cool White bij activiteiten – een dubbelklik op de wandschakelaar is voldoende om met één lamp individuele lichtstemmingen te creëren. Zoals alle LED-verlichting blinkt de OSRAM Active & Relax uit dankzij de bijzonder lange levensduur en de aanzienlijke energiebesparingswaarden.

Zo geeft u sfeer aan een ruimte

Met een stemmig lichtconcept wordt elke kamer sfeervol. Het geheim is de geslaagde mix van basisverlichting en indirecte lichtbronnen.

Een goede basis leggen – de basisverlichting

Als we de inrichting kort buiten beschouwing laten, heeft elke woonruimte een voldoende heldere basisverlichting nodig:

  • In kleinere ruimtes is een plafondlamp of een staande lamp waarmee een lichtkegel op het plafond wordt geschenen voldoende.
  • Bij grotere oppervlakken worden plafondspots aangeraden.

De beste methode is om de geselecteerde basisverlichting te dimmen, zodat naar behoefte voldoende helderheid voor werkzaamheden beschikbaar is, maar er indien gewenst ook voor een gezellige sfeer kan worden gezorgd.

verlichting

Accenten leggen en een levendige sfeer creëren

In de volgende stap kunnen afzonderlijke lichteilanden worden gemaakt. Hiervoor zijn staande lampen of tafellampen geschikt, maar ook hang- of leeslampen. Indirecte lichtbronnen zijn zeer geschikt voor tv-wanden, om de ogen te sparen en het beeldscherm wel te accentueren, maar het niet extra te overladen met licht. Hiervoor zijn wandverlichting of LED-strips ideaal.

Sfeerverlichting en LED-strips zijn ook ideaal om een ruimte plastischer vorm te geven en om de blik te leiden naar kleinere onderdelen van de inrichting, zoal schilderijen, beelden of vitrines.

LED strips

Een voorbeeld van indirecte plafondverlichting is het opnemen van verlaagde plafonds die als blindering dienen voor de daarop geplaatste verlichting. Op die manier wordt het licht teruggekaatst naar het plafond. Zo dient de muur ook als lichtbron die voor indirecte helderheid in de ruimte zorgt.

led strip IIIVoor bijzondere highlights zorgen LED-strips die flexibel op meubels en andere achtergronden kunnen worden geplaatst en zorgen voor sfeervolle, zachte accenten. De strips zijn zelfklevend en de lengte kan worden bijgeknipt. De strips kunnen op zowel platte als gebogen ondergronden worden aangebracht. De speciale laag beschermt bovendien tegen spatwater en stof, zodat ook plaatsing in de keuken of badkamer mogelijk is.

 

 

 

Titelafbeelding: Fotolia, # 174004047, Halfpoint

Overige afbeeldingen: 84770804 62121000 45827470

LED over het onderwerp Nu wordt het gezellig

Briljante verlichtingsideeën voor een gezellige sfeer in huis

De juiste lichtkleur en een combinatie van lampen maken het verschil! ‘Kleurtuning’ binnen de vier muren van je eigen huis wordt pas echt leuk met moderne LED-verlichting. Met name in de koude, trieste wintermaanden overtuigt LED-verlichting met haar grote kleurenspectrum en betovert zij door een gezellige en ontspannende sfeer. Met de juiste combinatie kunnen dankzij […]
meer >

Een mooie, slimme woning met Apple HomeKit

Met Apple HomeKit kunnen veel compatibele gekoppelde apparaten worden aangestuurd via een centrale app. Met behulp van Siri, de spraakassistent van Apple, kunnen slimme verlichting en verwarmingsthermostaten worden aangestuurd. Daarnaast kunnen ook luidsprekers, alarminstallaties en rolluiken met commando’s worden aangestuurd. Maar dat is nog niet alles: Siri is zelflerend en past zich automatisch aan de […]
meer >

Slimme verlichting – dat is zeker mogelijk!

Smart Home LED-verlichting zorgt niet alleen voor briljante kleuren in uw woning, maar ook voor veel comfort. Bedien uw verlichting vanaf de bank via een app op de smartphone of tablet. Scènes of persoonlijke instellingen kunnen ook worden geactiveerd via spraakbesturing, zodat individuele sfeervolle lichtstemmingen met één klik gerealiseerd kunnen worden. Mogelijkheden van slimme verlichting […]
meer >

Nu wordt het gezellig – alles over sfeervolle verlichting, slimme verlichting, schaduw en verwarming

LED-lampen blinken uit dankzij hun enorm lange levensduur, een hoge energie-efficiëntie en geringe onderhoudskosten. Maar dat is nog lang niet alles: intelligent verlichtingsbeheer, een exacte lichtbesturing en nieuwe besturingsmogelijkheden bieden talrijke opties voor sfeervolle verlichting. In combinatie met een Smart Home-concept wordt uw woning zo een oase van rust. Het zit hem in de combinatie: […]
meer >

Meer LED over Nu wordt het gezellig
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *