Zo installeert u beveiligingscamera’s met PoE  

Zo installeert u beveiligingscamera’s met PoE

PoE (Power over Ethernet) is een technologie waarmee u apparaten via de netwerkkabel van stroom kunt voorzien. Bespaar uzelf het aanleggen van meerdere kabels en bespaar daarmee plaats en installatiekosten.

Een switch-structuur in uw netwerk biedt u bovendien uitgebreide configuratiemogelijkheden voor de stroomvoorziening via de netwerkkabel. Ontdek zelf hoe eenvoudig het is om zelf beveiligingscamera’s met PoE te installeren.

Het project

Geschikt voor: beginners

Benodigde tijd: vanaf 45 minuten (afhankelijk van het aantal beveiligingscamera’s)

Budget: vanaf circa 260 euro

Dit heeft u nodig: beveiligingscamera: UBI UVC-G3, switch: UBI US-8-150W, of een toegangspunt: UBI UAP-AC-PRO

Kan worden uitgebreid met: extra beveiligingscamera’s

Waarom is PoE de moeite waard?

Voordat we het project in detail beschrijven, willen we eerst de voordelen van voor PoE geschikte apparaten benadrukken en duidelijk maken waarom ze zo geschikt zijn voor dit project.

“Power over Ethernet” betekent dat de stroomvoorziening van een netwerkapparaat via de netwerkkabel loopt. De gegevensoverdracht wordt daardoor niet beïnvloed. Eén kabel kan zo voor twee doeleinden worden gebruikt. Dat is vooral handig als u nieuwe kabels voor een apparaat moet aanleggen of als u apparaten, zoals camera’s, op verschillende plaatsen in en rond het huis moet aansluiten, waar niet altijd een stopcontact in de buurt is.

U bespaart kostbare ruimte (bijvoorbeeld in smalle kabelgoten of in holle plinten). Bovendien behoort de kabelwarboel tot het verleden en bespaart u kosten, omdat de installatie minder tijd en geld kost.

PoE-beveiligingscamera’s installeren

Maar hoe kan PoE worden toegepast? Om een apparaat via de netwerkkabel van stroom te voorzien, hebt u een PoE-adapter nodig. In ons geval kiezen we voor een model van Ubiquiti dat al van een geschikte adapter is voorzien. Als u een IP-camera gebruikt die niet met een PoE-adapter is geleverd, moet u opletten dat u een adapter kiest die dezelfde standaard gebruikt.

De installatie is een fluitje van een cent. Monteer de camera op de gewenste plaats en sluit de netwerkkabel op de PoE-adapter aan. De camera is nu klaar voor gebruik.

PoE-adapter versus switch of toegangspunt

Een andere optie is het gebruik van een PoE-switch of toegangspunt in plaats van de adapter. Het voordeel hiervan is dat een enkele switch meerdere apparaten van stroom en gegevens kan voorzien. Deze optie is vooral handig als er meer dan één camera wordt geïnstalleerd.

Met de app die bij de switch hoort, kunt u statistieken voor de verschillende apparaten bekijken of speciale instellingen voor verschillende poorten maken.

De Ubiquity-switch uit ons voorbeeld detecteert automatisch PoE-apparaten en voorziet ze zonder verdere installatiestappen van stroom.

Houd rekening met het volgende:

Net als bij de adapter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dezelfde standaard wordt gebruikt. In dit geval werken zowel de camera als de switch met IEEE 802.3af.

Om ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening ook bij meerdere apparaten naadloos functioneert, moet u er bij aankoop van de switch op letten dat deze voldoende vermogen heeft om de apparaten van de benodigde stroom te voorzien zoals gepland. Lees de technische gegevens van de camera’s en de switch goed.

De netwerkkabel: waar u op moet letten

Welke kabel is geschikt voor PoE-installaties? In principe kunt u ieder type netwerkkabel gebruiken (CAT5 of hoger). Hoe lang een kabel mag zijn, hangt af van de benodigde prestaties. In het ideale geval gebruikt u een hoogwaardige kabel om de hoogst mogelijke signaalsterkte te garanderen.

In dit adviesartikel vindt u meer informatie over de technische achtergrond, standaarden en kabeltypen, prestatieklassen en andere aanvullende gegevens.

Belangrijk: Voor installaties buiten is het essentieel om een netwerkkabel te kiezen die geschikt is voor gebruik in weer en wind. Speciale buitennetwerkkabels hebben een weerbestendige mantel die ook beschermt tegen schadelijke uv-stralen. Beschadigde kabels kunnen gevaarlijk zijn, dus kies altijd een geschikte kabel.

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *