Zo eenvoudig installeert u een slimme contactdoos!  

Zo eenvoudig installeert u een slimme contactdoos!

Wilt u wel slimme functies voor uw woning, maar geen nieuwe elektrische apparaten kopen? Met een slimme opzetmodule voor op de contactdoos is dat nu mogelijk! Hier leert u hoe u uw contactdozen met een opzetmodule en Raspberry Pi intelligent kunt maken en kunt aansturen.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis

Benodigde tijd: circa 0,5 uur

Budget: ca. € 79

Dit hebt u nodig: 1x Raspberry Pi 2 of 3, 1x RaspBee Module, 1x Osram Smart+ contactdoos, of u kunt de RaspBee module en de Osram Smart+ contactdoos in een bundel kopen

Het kan worden uitgebreid met: ZigBee-lampen, ZigBee-schakelaars, ZigBee-sensoren van Philips Hue, Ikea TRADFRI, Paul-Neuhaus, dresden elektronik, Jung, Busch-Jaeger en Xiaomi

Dit heeft u verder nog nodig: Een tablet of pc voor de eerste instellingen en een internetaansluiting

Voordat we beginnen: het besturingssysteem

Zoals bij alle Raspberry-Pi-projecten beginnen we met het installeren van een besturingssysteem.

Om de installatie zo eenvoudig mogelijk te maken en onnodig gecompliceerde installaties van stuurprogramma’s te voorkomen, stelt dresden elektronik, de fabrikant van de RaspBee-opzetmodule voor de GPIO-interface, een vooraf geconfigureerde Raspian-installatiekopie ter beschikking. Hier kunt u de kopie downloaden.

De Micro-SD-kaart moet over een capaciteit van minimaal 8 GB beschikken. Als u het besturingssysteem onder Windows wilt installeren, gebruik dan het programma “Win32DiskImager”. Een uitgebreide installatiehandleiding kunt u hier bekijken.

Belangrijke basisinstellingen

In de volgende stap steekt u de RaspBee-opzetmodule op de eerste twaalf pennen van de GPIO-interface van de Raspberry Pi zoals u in de afbeeldingen kunt zien:

 

Schuif vervolgens de MicroSD-kaart in de sleuf, sluit uw Raspberry PI aan op de voeding om op te starten en verbind de Pi met de netwerkkabel en uw router.

De RaspBee-opzetmodule fungeert nu als een volwaardige ZigBee Gateway. De gebruikersinterface (Phoscon-app) kunt u nu op een apparaat naar keuze oproepen met een browser. De Raspberry Pi wordt hier als netwerkapparaat gebruikt, zodat een rechtstreekse aansluiting van beeldscherm en toetsenbord in dit geval niet nodig is. Voor het eerste gebruik is een tablet of pc nodig (omdat de functionaliteit beperkt is als u een smartphone voor de bediening gebruikt).

Voor de in techniek geïnteresseerde en ervaren gebruikers: in de voorgeconfigureerde image is backend-software met de naam “deCONZ” geïmplementeerd. Deze software visualiseert het ZigBee-netwerk en biedt de kernfuncties van de ZigBee-besturing aan. Tegelijkertijd zorgt deze software ervoor, dat een applicatie wordt gestart om de contactdoos te besturen: de Phoscon-app. Bovendien kunt u deze app gebruiken om de Osram Smart+ Plug in te leren en bedrijfsklaar te maken.

Open de app en stel de Osram Smart+ plug in

Om de Phoscon-app op te roepen dient u het adres http://phoscon.de/app in een browser op te zoeken. Op de inlogpagina kunt u nu de gateway aanklikken. De communicatie tussen browser en gateway vindt daarbij uitsluitend in het lokale netwerk plaats.

Als de gateway nog niet wordt weergegeven, wordt deze automatisch gezocht. Deze zoekfunctie kunt u altijd herhalen door op het P-logo te klikken.

Volg nu de aanwijzingen in de app op. Stel eerst de gatewaynaam en een wachtwoord in. Leer daarna de ZigBee-apparaten in, in dit geval de Smart+ contactdoos.

De zoekfunctie vindt nu het apparaat, dat vervolgens aan een groep kan worden toegewezen. De applicatie voert u door de procedure. Daarbij kunt u het apparaat een nieuwe naam geven. In ons geval hebben wij het “Osram Smart+” genoemd.

Ook hebben wij de groep “Flur” (Gang) gemaakt en de contactdoos daaraan toegewezen. Dat is belangrijk, want in de ZigBee-wereld moeten altijd apparaatgroepen worden toegewezen om ze zelfs maar te kunnen aansturen. De Osram Smart+ Plug is nu bedrijfsklaar en kan via de applicatie worden bediend.

Opmerking:

Een ZigBee-apparaat moet altijd in de fabrieksstand staan als het in een netwerk moet worden geïntegreerd. Als dat niet zo is, moet u het apparaat eerst resetten zodat het door de zoekfunctie kan worden gevonden. Hoe u het ZigBee-apparaat reset, vindt u in de beschrijving van de fabrikant.

Voor iedereen die “deCONZ” gebruikt: Als u een VNC-speler gebruikt, kunt u het apparaat met zijn ZigBee-clusters nu ook in de backend-software bekijken. Ook kunt u het met een beeldscherm, toetsenbord en muis rechtstreeks met de Raspberry Pi verbinden.

 

Titelbild: Fotolia, # 89527108, eevl

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *