USB-C: snel, robuust en gemakkelijk aan te sluiten  

USB-C: snel, robuust en gemakkelijk aan te sluiten

Je hebt vast weleens per ongeluk een USB-stekker verkeerd aangesloten, waardoor je het meteen weer opnieuw moest proberen. Aan dat gedoe komt dankzij USB-C eindelijk een einde, omdat de aansluiting aan beide kanten contact kan maken. Volgens de kenners van het USB Implementers Forum is USB-C niet alleen handiger, maar gaat de technologie ook langer mee. Je kunt een USB-C-aansluiting namelijk 10.000 keer gebruiken. Dat is zeven keer zo vaak als zijn voorganger. In ons adviesartikel lees je wat je nog meer aan USB-C hebt.

Snelle gegevensoverdracht en goede stroomtoevoer

De nieuwe, platte USB-C-aansluiting meet 8,4 x 2,6mm en kan tot wel 10 gigabit per seconde aan gegevens overdragen. Dat is twee keer zo veel als bij vorige USB-technologie.

Ook de stroomtoevoer is verbeterd. Daardoor kan een apparaat als een smartphone veel sneller worden opgeladen. USB-C levert tot wel 15 watt aan vermogen. Dankzij de USB Power Delivery Specification kan de stroomvoorziening variabel worden ingesteld. De daadwerkelijke stroomsterkte ligt 5 ampère hoger. Dat betekent dat je met USB-C ook dorstige notebooks kunt opladen.

Betere gegevensoverdracht met USB-C

Dankzij USB-C wordt het mogelijk om via het oplaad- en USB-pad tegelijkertijd video en audio te verzenden. Daarnaast kun je met behulp van een adapter ook gegevens versturen via DisplayPort, PCI Express, Thunderbolt, HDMI en MHL (Mobile High-Definition Link). Het voordeel is dat je voor al die aansluitingen dus maar één USB-C-poort nodig hebt.

Even de balans opmaken: USB-C 3.1. Gen 1, Gen 2 en USB 2.0

Het grootste verschil tussen USB-C 3.1 Gen 1 en USB-C 3.2 Gen 2 zit ’m in de snelheid waarmee de technologie gegevens kan versturen. Gen 1 haalt maximaal 5 gigabit per seconde, terwijl Gen 2 maximaal het dubbele aankan. Beide generaties zijn beduidend sneller dan USB 2.0, dat niet voorbij 480 megabit per seconde komt. Daardoor kun je met Gen 2 veel sneller videomateriaal met een hoge resolutie afspelen of zware videospellen spelen, bijvoorbeeld vanaf een externe harde schijf.

Een ander vlak waarop USB-C ten opzichte van USB 2.0 echt een verbetering mag heten, is de stroomtoevoer. USB 2.0 levert een vermogen van 2,5 watt, met 5 volt en 0,5 ampère. USB-C kan apparaten voorzien van maximaal 15 watt, met 5 volt en 3 ampère. Dankzij de USB Power Delivery Specification kun je met USB-C zelfs notebooks opladen, terwijl dat met USB 2.0 nog ondenkbaar was.

 USB 2.0USB-C 3.1 Gen 1USB-C 3.2 Gen 2
Snelheid gegevensoverdracht480 Mbit/s5 Gbit/s10 Gbit/s
Watt2,51515
Volt555
Ampère0,533

Multifunctioneel dankzij de DP Alt Mode

De USB-C-aansluiting is geschikt voor allerlei gebruikstoepassingen, die bij elkaar zijn geveegd met de term ‘DP Alt Mode’. Eén kabel leent zich dus voor meerdere functies, zoals opladen of gegevens, audio en video versturen. Die mogelijkheid zie je ook terug bij DisplayPort 1.3 en MHL. Wil je van de DP Alt Mode gebruikmaken, dan heb je wel een adapter nodig.

Gaat lang mee en gebruiksvriendelijk

Een van de prettigste vernieuwingen van USB-C is dat de aansluiting aan beide kanten contact kan maken. Je hoeft dus nooit meer met USB-aansluitingen te priegelen. Deze innovatie betekent ook dat de stekker langer meegaat. Volgens de kenners van het USB Implementers Forum kun je een USB-C-aansluiting namelijk tot wel 10.000 keer gebruiken. Een voorbeeldje voor de goede orde: stel, je laadt iedere dag via de USB-C-aansluiting je telefoon op. De aansluiting gaat bij die graad van gebruik bijna 27 jaar mee. Geen enkele smartphone houdt het natuurlijk zo lang vol, maar het is wel fijn om te weten dat het aan de USB-aansluiting niet zal liggen.

Kortom: USB-C biedt betere prestaties, is handiger in het gebruik en ondersteunt meer functies dan zijn voorgangers.

Titelbild: Adobe Stock DATEI-NR.: 223507736

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *