Efficiënte verlichting voor bedrijven, kantoren en de industrie  

Efficiënte verlichting voor bedrijven, kantoren en de industrie

De verlichting van de persoonlijke werkplek is van groot belang voor het concentratievermogen en het welbevinden van de medewerkers maar draagt vooral ook bij aan een veilige en ergonomische werkomgeving. Daarom is professionele kennis vereist bij de planning van de verlichting van werkplaatsen, productiehallen, winkels en kantoren. Want voor lampen en verlichting voor commercieel gebruik gelden duidelijke richtlijnen die voor particulieren nauwelijks een rol spelen.

Wat is goede verlichting in bedrijfsruimten?

De Europese norm NEN EN 12464-1 regelt de verlichting in bedrijfsruimten – van productiehallen en kantoren tot de winkelvloer. De eisen zijn gebaseerd op verschillende factoren, zoals de functie van de werkplek, veiligheidsaspecten en de aard en duur van de activiteiten.

NEN EN 12464-1 noemt als criteria voor goede verlichting aspecten als: een aangename verlichtingsomgeving, voldoende verlichtingssterkte, afhankelijk van de visuele taak of de activiteiten, harmonieuze lichtverdeling en gelijkmatige verlichting, minimale directe en indirecte verblindingshinder of sluierreflecties en de vermijding van lichtflikkering of stroboscopische effecten.

Daarnaast moet worden gelet op de kwaliteit van het daglicht en de geschiktheid van de lichtkleur en kleurweergave. Idealiter kan het licht dynamisch worden aangepast aan veranderende omstandigheden.

De volgende waarden zijn bijzonder relevant:

  • Verlichtingssterkte: Lux (lx)
  • Grenswaarden voor de verblindingsgraad: UGRL
  • Gelijkmatige lichtverdeling: UO
  • Kleurweergave-index: Ra

Deze normen en richtlijnen zorgen voor de veiligheid van medewerkers, producten en machines.

NEN EN 12464-1 schrijft geen vastgestelde oplossingen voor, omdat de verlichting er, afhankelijk van de locatie en de invloed van het daglicht, steeds anders uit kan zien. De norm stelt kwaliteits- en kwantiteitseisen aan de verlichting van werkplekken in binnenruimten en van de bijbehorende terreinen. Ook worden er aanbevelingen gedaan voor de installatie van goede verlichting. Deze bieden ondersteuning aan ontwerpers, zonder hun de vrijheid te ontnemen om nieuwe technologieën uit te proberen en nieuwe oplossingen te zoeken.

Helder en uniform licht in productiefaciliteiten

Verlichting in industriële omgevingen, zoals voor productielijnen in hallen, moet optimale omstandigheden bieden voor visuele taken en moet daarnaast de veiligheid dienen.

Gelijkmatige en goede verlichting helpt ongelukken te voorkomen. Het is voor het menselijk oog bijvoorbeeld moeilijk om bij onvoldoende verlichting uit te maken of een snel draaiende machine al dan niet in bedrijf is.

Bovendien zorgt de juiste verlichting ervoor dat er efficiënt en geconcentreerd wordt gewerkt. NEN EN 12464-1 stelt verschillende verlichtingseisen aan verschillende werkplekken. De verlichtingssterkte in opslagruimten moet bijvoorbeeld minimaal 100 lx zijn, terwijl voor ruw werk 200 tot 300 lx vereist is. Gemiddeld is een minimumwaarde van 500 lx vereist, terwijl voor zeer fijn werk 1000 lx het minimum is.

In de industrie en in werkplaatsen staat de binnenverlichting vaak bloot aan zware belastingen, bijvoorbeeld door stof, warmte of vocht. Zeker onder deze ongunstige omstandigheden is de foutloze werking van iedere individuele lamp onontbeerlijk. Daarom moet bij de aankoop worden gelet op de juiste IP-beschermingsklasse.

De juiste kantoorverlichting om efficiënt te werken

In kantooromgevingen zijn schaduwvrije verlichting (UGR-waarde) en licht dat de ogen niet vermoeit (kleurtemperatuur) van belang. Daarom moet het verlichtingsontwerp in het kantoor vooral uitgaan van bestaand daglicht, want daarvan is aangetoond dat het de concentratie en gezondheid van mensen bevordert.

Idealiter komt het daglicht van opzij binnen en is het op het plafond en de bovenste helft van de ruimte gericht. Hierdoor wordt het licht beter over de ruimte verdeeld en worden er daglichtomstandigheden geschapen. Indien er ook kunstlicht moet worden gebruikt, moet dit een koele witte tint hebben. Dat geeft het lichaam een signaal dat het overdag is en bevordert zo de prestaties en concentratie van de medewerkers.

Bovendien moeten verblinding en hinderlijke reflecties op de beeldschermen worden voorkomen. Dat kan worden bereikt met sterk verblindingsvrije lampen of een verlichtingsontwerp met direct en weerkaatst verblindend licht dat naast de medewerkers valt.

Producten in het juiste licht plaatsen – Verlichting in verkoopruimten

Verkoopruimten en winkels vereisen vaak een uitgekiend lichtontwerp. De klanten moeten zich op hun gemak voelen en geïnspireerd worden door een spannende presentatie. Daarom mogen we hier voor meer drama in de lichtscenario’s en -accenten zorgen.

Tegelijkertijd ligt de nadruk op de natuurgetrouwe weergave van de kleuren (CRI = kleurweergave-index, gemeten in Ra), zodat artikelen op passende wijze worden gepresenteerd. Vooral bij kleding, bijvoorbeeld in kleedhokjes, is de natuurgetrouwe weergave een doorslaggevende aankoopfactor.

Ledlicht – De technologie van de toekomst

Tegenwoordig is energiebesparende ledtechnologie vaak de eerste keuze bij het installeren, vervangen of moderniseren van de verlichting. Voordeel: ledlampen zijn vele malen energiezuiniger dan bijvoorbeeld halogeen- of spaarlampen. Het elektriciteitsverbruik kan met wel 70 procent worden verlaagd.

Bovendien zijn ledlampen door hun lange levensduur zeer onderhoudsvriendelijk. Met een levensduur tot 150.000 uur bieden ledlampen van industriekwaliteit een drie keer langere levensduur dan conventionele ledlampen.

Ze onderscheiden zich bovendien door hun brede inzetbaarheid en de mogelijkheid om de lichtkleur te veranderen. Inmiddels is ledtechnologie al zeer voordelig geworden. Niets staat dus meer in de weg om werk, geld en tijd te besparen!

Foto’s Adobe Stock, # 54804582, # 27004687, # 158149604 # 31551262

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *