Besparen op verwarmingskosten met de juiste elektronische radiatorthermosstaat  

Besparen op verwarmingskosten met de juiste elektronische radiatorthermosstaat

Met een radiatorthermosstaat in huis kunt u aanzienlijk besparen op verwarmingskosten. Er zijn echter veel verschillende modellen en het is in eerste instantie vaak niet inzichtelijk welk product optimaal past bij uw behoeften en eisen. Hier leggen wij u uit hoe een elektronische radiatorthermosstaat voor energiebesparing werken, laten wij u nieuwe producten zien en bespreken wij welke radiatorthermostaten voor u geschikt kunnen zijn.

Wat doet een elektronische radiatorthermosstaat?

Een elektronische radiatorthermosstaat werkt in principe als een traditionele handmatige thermostaat: deze opent en sluit het verwarmingsventiel. De elektronische thermosstaat heeft echter het voordeel dat ze deze taak ‘op eigen initiatief’ uitvoert volgens vooraf ingestelde criteria. Hierdoor kan het energieverbruik dalen omdat het ventiel bijvoorbeeld wordt gesloten als een bepaalde gewenste temperatuur is bereikt of als het raam wordt geopend om te ventileren. Daarnaast kunnen bepaalde ‘verwarmingstijden’ worden gedefinieerd, zodat een bepaalde ruimte alleen wordt verwarmd op het moment van de dag dat u zich daar bevindt.

Omdat er bij de afzonderlijke elektronische radiatorthermosstaten zeker verschillen zijn op het gebied van gebruiks- en instellingsmogelijkheden, worden hieronder vier producten vermeld voor diverse toepassingsgebieden.

Slimme en intuïtieve upgrade

Nieuwe thermostaten lijken in de meeste opzichten niet meer op de ouderwetse draairegelaars. Zo geeft de Genius LED 100, uit de nieuwe, slimme verwarmingsthermostaatserie ‘Genius’, bijvoorbeeld de geselecteerde temperatuurinstelling weer via een begrijpelijke staafgrafiek van zes stappen met leds. Met de ‘Fast-Link-technologie’ die eerst bij thermostaten is gebruikt, kunnen individuele verwarmingsregelingen via een app worden ingesteld en vervolgens draadloos naar de thermostaat worden gestuurd. De overdracht werkt op basis van lichtpulsen die de mobiele telefoon verzendt via de app en die worden overgedragen door deze tegen de thermostaat aan te houden. Hiermee zijn geen complexe programmeringen direct op het apparaat meer nodig en kunnen heel eenvoudig en tijdbesparend meerdere thermostaten in de woning met dezelfde instellingen worden geprogrammeerd.

Een andere functie is de modus ‘Self Learning’. Deze registreert zelfstandig temperatuurveranderingen en genereert op basis daarvan automatisch een verwarmingsprofiel.

Deze radiatorthermosstaat is perfect geschikt als instapmodel dat zeer eenvoudig te installeren en te bedienen is, omdat de inrichting niet hoeft te worden ingebed in een smart-homesysteem. Programmeer uw thermostaat handig zelf of laat automatisch uw verwarmingsregeling genereren om verwarmingskosten te besparen.

Nog meer comfort dankzij Bluetooth-besturing

Voor iedereen die nog meer flexibiliteit wenst en over nog meer slimme functies voor de radiatorthermostaat wil genieten, zijn er intussen enkele goede oplossingen verkrijgbaar.

De Genius BLE 100 lijkt bijvoorbeeld op veel punten op de LED 100. Via de app kan een individueel verwarmingsplan worden gegenereerd en deze kan via Bluetooth naar de regelinrichting voor energiebesparing worden overgedragen. De gewenste temperatuur kan ook eenvoudig via de app op de smartphone in realtime worden gewijzigd.

Wie op zoek is naar flexibele besturingsmogelijkheden, heeft baat bij een slimme thermostaat die per app kan worden bestuurd.

Waar moet op worden gelet bij de montage?

De beide gekozen radiatorthermosstaten kunt u, zoals ook veel andere vergelijkbare modellen, eenvoudig zelf monteren zonder het verwarmingscircuit te openen. Dat betekent dat deze slimme oplossingen ook in huurwoningen gebruikt kunnen worden om te besparen op verwarmingskosten. In het geval van een verhuizing kunnen de oude regelaars eenvoudig weer worden teruggezet en kunnen de slimme radiatorthermosstaten op de nieuwe verwarmingselementen worden geplaatst. Tijdens de montage moet er echter op gelet worden dat de thermostaat van verwarmingen zowel aan de linker- als aan de rechterkant gemonteerd kunnen zijn.

Iemand die vaak verhuist of iemand die zeker van zijn zaak wil zijn, doet er daarom goed aan een slimme thermosstaat te kiezen die over veel variatiemogelijkheden voor de montage beschikt. Een goed voorbeeld daarvan is de Genius LCD 100, waarbij het display 180 graden kan worden gedraaid zodat de gegevens na de montage niet ondersteboven staan.

Alle voordelen benutten van een smart-homesysteem

U wilt graag een verwarmingsinstallatie die nog meer mogelijkheden biedt? Dan is een smart-homeset voor u de juiste keuze. Een goed begin daarvoor is de Homematic IP Set Heizen – easy connect. Ook bij dit apparaat kan de thermostaat worden aangebracht zonder het watercircuit van de verwarming te openen en kan een individueel verwarmingsprofiel worden ingesteld. Bovendien zijn sensoren voor de ramen inbegrepen: zodra het raam wordt geopend, wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld. Zo wordt tijdens het ventileren energie bespaard.

De Homematic IP Set Heizen – easy connect kan worden gebruikt als afzonderlijke oplossing, maar kan ook worden ingebed in het Homematic IP Smart-Home-systeem. Het voordeel van dit systeem is dat het kan worden uitgerust met optionele onderdelen, regelaars en sensoren via een complexe smart-home-oplossing.

Zo zijn er talrijke verdere mogelijkheden, zoals het besturen en bewaken van de kamertemperaturen via een gratis smartphone-app, ook op afstand. Bovendien kan op elk moment de status van de ramen en deuren worden gecontroleerd. Dankzij individuele instellingen in de app of de koppeling met spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa of Google Home Assistant beschikt u over talloze mogelijkheden om uw woning naar wens vorm te geven. Als u dus iemand bent die graag met techniek bezig is, op zoek is naar comfort en zaken graag optimaliseert, dan is een slim verwarmingssysteem voor u een goede keuze.

Welke slimme radiatorthermosstaat is nu de ‘juiste’ voor mij?

Ten eerste moet u zichzelf vooral de volgende vraag stellen; wilt u een gesloten oplossing installeren of moeten de slimme thermosstaten worden ingebed in een smart-homesysteem? Als u deze beslissing nog niet kunt nemen, is misschien de oplossing van Homematic IP voor u interessant, omdat deze op elk gewenst moment eenvoudig kan worden aangepast.

Maar welke keuze u ook maakt, met elk van deze producten kunt u aanzienlijk besparen op energie en daarmee op verwarmingskosten.

Titelbild: Adobe Stock: Datei-NR: 184558862
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *