Mobiele accu‘s: nieuwe powerbanks van XLayer  

Mobiele accu‘s: nieuwe powerbanks van XLayer

Niets is zo vervelend dan wanneer onderweg de accu van de Smartphone, tablet of E-reader leeg raakt. Powerbanks bieden hiervoor dé uitkomst. Dat zijn compacte reserveaccu’s in pocketformaat. XLayer uit Unterhaching, specialist in mobiele gegevens- en energieopslag, heeft onlangs op de internationale radiobeurs (IRB) drie praktische nieuwe modellen geïntroduceerd.

Van uitermate handig tot uitermate krachtig

De nieuwste generatie van de serie X-chargers van XLayer is smaller en lichter. Zij omvat drie mobiele accu‘s:

  • X-charger 5.000 mAH (capaciteit in milliampère-uren), 126 x 71 x 12 mm, 135 g, laadtijd: 2,5 tot 3,0 uur, laadniveau-indicatie in procenten
  • X-charger 10.000 mAH, 136 x 71 x 16 mm, 210 g, laadtijd: 5,0 tot 6,0 uur, laadniveau-indicatie in procenten
  • X-charger 19.200 mAH, 160 x 82 x 22 mm, 400 g, laadtijd: 10,0 tot 11,5 uur, laadniveau-indicatie via vier ledlampjes, geïntegreerde zaklamp

Alle apparaten werken met lithium-polymeer-accumulatoren en beschikken over twee USB-aansluitingen voor het parallel opladen van twee apparaten. De powerbanks zelf worden eveneens door middel van een USB-kabel opgeladen, een USB-naar-micro-USB-kabel is bij de levering inbegrepen.

Om in te schatten hoe vaak een mobiel apparaat kan worden opgeladen met een powerbank is het overigens niet voldoende om de capaciteit van de powerbank door de capaciteit van de accu van het apparaat te delen. Een Smartphone met een 2.000-mAH-accu kan dus met een 10.000-mAH-powerbank niet viermaal worden opgeladen. Want ook de spanning speelt een rol. Die van de accu’s is lager (ligt over het algemeen tussen de 3,6 en 3,8 Volt) dan de USB-verbinding (5 Volt). Bij het opladen moet de spanning daarom worden verhoogd en weer verlaagd – dat kost energie. Realistisch is het daarom om bij het genoemde voorbeeld uit te gaan van drie tot drie-en-een-halve laadcycli.

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *