Hoe frequentieomvormers bij kunnen dragen aan veilige en productieve machines  

Hoe frequentieomvormers bij kunnen dragen aan veilige en productieve machines

In de machinebouw is naleving van de eisen voor machineveiligheid absoluut van cruciaal belang. Tegelijkertijd vormt dit ook een uitdaging. Vooral wanneer in een bedrijf met oudere machines wordt gewerkt, is het wellicht nodig om in het kader van de veiligheidsnormen dure aanpassingen aan te brengen of zelfs nieuwe machines aan te schaffen. In dat geval biedt een frequentieomvormer uitkomst. Daarnaast worden de productiekosten ook nog eens teruggedrongen.

De Altivar 320 (kortweg ATV320) van Schneider Electric laat u zien welke voordelen een frequentieomvormer heeft ten opzichte van andere schakelingen, waar bij de aanschaf op moet worden gelet en voor welke toepassingsgebieden de frequentieomvormer geschikt is.

Beschermende functies

Ter bescherming van mens en machine moet er een frequentieomvormer worden geselecteerd, die beschikt over de benodigde essentiële beschermende functies voor het betreffende bedrijf. Letsel veroorzaakt door machines en slijtage van de componenten van de machine kunnen zo worden voorkomen.

Een overzicht van de gebruikelijkste beschermende functies.

  • Safe Torque Off (STO): veilig uitgeschakeld koppel
  • Safe Stop 1 (SS1): veilige stop
  • Safe Maximum Speed (SMS): veilig maximaal toerental
  • Safe Limited Speed (SLS): veilige snelheidsbeperking
  • Guard Door Locking (GDL): veilige vrijgave van veiligheidsdeuren
  • Safe Brake Control (SBC): veilige rembediening

Op het gebied van veiligheid heeft de Altivar 320 een uitgebreid pakket aan verkrijgbare veiligheidsfuncties: De serie biedt standaard vijf vrij met elkaar te combineren veiligheidsfuncties (STO, SS1, SLS, SMS en GDL) en kan hierdoor flexibel inspelen op de eisen van de dagelijkse werkzaamheden. De veiligheidsfunctie GDL is uniek op de markt. Veiligheidsdeuren kunnen hierdoor zonder extra componenten door de frequentieomvormer worden vrijgegeven.

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Waarom moet men gaan voor een frequentieomvormer en niet voor bijvoorbeeld een softstarter of iets soortgelijks?

Om het verbruik van primaire energie van een bedrijf blijvend te verminderen en om op productiekosten te besparen, zijn energie-efficiënte technologieën nodig. Naast dat een frequentieomvormer mens en machine optimaal beschermt, zorgt deze eveneens voor een maximale energie-efficiëntie.

De flexibele toerentalregelaar zorgt voor een hoog rendement bij elektromotoren waardoor een energiebesparing tot wel 30% te realiseren is. Vooral bij systemen waarbij de snelheid kan worden ingesteld, zoals ventilatoren, blazers en afzuiginstallaties, is veel ruimte voor besparing.

Als er bovendien wordt gekozen voor een frequentieomvormer met een uitgebreide veiligheidsuitrusting, zijn er ook geen extra kosten voor schakelaars, sensoren, externe bewakingsmodules en dergelijke.

Altivar 320 kan een oplossing bieden met een gering aantal componenten kan de bedrading aanzienlijk verminderen. Een eenvoudige ingebruikname van de machine bespaart verder tijd en geld. Gebruiksklare automatiseringsarchitecturen die al zijn getest, gevalideerd en gedocumenteerd, kunnen door de zeer geringe benodigde tijd voor installatie en ontwikkeling nog extra kosten besparen.

Compatibiliteit en flexibiliteit

Een frequentieomvormer is in de eerste plaats geschikt voor gebruik in draaistroommotoren. Dit is het type elektromotor dat het vaakst voorkomt en waar in uiteenlopende sectoren gebruik van wordt gemaakt. Het betreffende model kan worden gekozen afhankelijk van de vermelde ingangsspanning. Eveneens moeten de uitgangsspanning, die zich normaal gesproken tussen de 0,1 en 15 kW bevindt, en het maximale uitgangsvermogen van de frequentieomvormer op elkaar zijn afgestemd.

Om de frequentieomvormer zonder problemen in de bestaande architecturen te integreren, moeten tal van communicatie-interfaces beschikbaar zijn en dient de frequentieomvormer compatibel te zijn met de andere automatiseringscomponenten. Een hoge corrosiebestendigheid en betrouwbaarheid zijn absoluut noodzakelijk om gebruik onder zware omstandigheden aan te kunnen.

De Altivar 320 is bijvoorbeeld zowel geschikt voor asynchrone als synchrone driefasemotoren bij uitgangsspanningen van 0,18 tot 15 kW en biedt tal van interfaces: Modbus Serial, CANopen, Modbus TCP & Ethernet/IP, EtherCAT, Profinet en nog enkele andere interfaces. Zo kan de Altivar 320 moeiteloos in diverse bestaande architecturen worden geïntegreerd.

Omgevingstemperaturen tot wel 60 graden Celsius vormen geen enkel probleem dankzij de standaard printplaatcoating van klasse 3C3 overeenkomstig IEC 61721-3-3. Dit maakt de frequentieomvormer Altivar 320 zeer geschikt voor toepassing in uiteenlopende sectoren zoals de textielindustrie, de verpakkingsindustrie, het transport en de verwerking van materiaal, zoals bij transportbanden, pompen, ventilatoren en hijs- of hefwerktuigen.

Titelafbeelding: Schneider Electric


 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *