DSL of kabel? Welke aansluiting is het beste?  

DSL of kabel? Welke aansluiting is het beste?

Een snelle internetverbinding behoort voor de meeste huishoudens, net als een wateraansluiting, inmiddels tot de standaardvoorzieningen. In tegenstelling tot de waterleiding, verschillen de manieren waarop de internetverbinding het huis binnen kan komen echter aanzienlijk.

De meeste mensen kiezen voor ontvangst via DSL (Digital Subscriber Line), wat via de telefoonlijn wordt gerealiseerd. Het alternatief is ontvangst via de kabel: de internettoegang wordt in dit geval via de kabelaansluiting geschakeld. Beide alternatieven hebben voordelen, afhankelijk van wat de gebruiker belangrijk vindt.

Overdrachtssnelheid bij DSL afhankelijk van adres

 DSL is intussen in vrijwel heel Nederland beschikbaar, maar afhankelijk van de woonplaats en de afstand tot de verdeelkast is er sprake van verschillende bandbreedtes. Hoe verder een huis van dergelijke doorgiftepunten verwijderd is, des te kleiner de bandbreedte die de gebruiker krijgt.

Met name in landelijke gebieden waar verdeelkasten dun gezaaid zijn, maakt dat een groot verschil. Vaak wordt daar de theoretisch mogelijke maximumsnelheid niet gehaald.

Hogere overdrachtssnelheden door vectoring

Om ondanks een DSL-aansluiting overdrachtssnelheden van ongeveer 100 megabit per seconde te halen, wordt een zogenaamde VDSL-aansluiting (Very High Speed Digital Subscriber Line) aangeraden. Bij de VDSL-technologie, ook wel vectoring genoemd, wordt de snelheid in de koperen kabel verhoogd. Dit is vooral belangrijk als de internetaansluiting behalve voor internet en telefonie ook nog voor televisie – als zogenaamde triple play – wordt gebruikt.

De technologie van de toekomst heet glasvezel

Nog sneller internet dan een VDSL-aansluiting biedt de glasvezeltechnologie. Het voordeel is dat daarbij niet alleen hogere, maar vooral ook stabielere overdrachtssnelheden mogelijk zijn. Overdrachtssnelheden van een gigabit per seconde zijn met een glasvezelverbinding goed realiseerbaar.

Op dit moment is het glasvezelnet nog niet overal beschikbaar, maar het netwerk wordt steeds uitgebreider.

Internet, telefonie en televisie uit een kastje – via de kabelaansluiting

Vroeger was alleen televisie via een kabelaansluiting mogelijk. Voor telefonie was een afzonderlijke aansluiting nodig en over internet werd in de meeste huishoudens lange tijd sowieso niet gedacht. Vandaag de dag zijn alle drie de communicatietechnologieën via één kabelaansluiting beschikbaar.

Omdat de overdrachtssnelheid via de kabel in vergelijking met een DSL-aansluiting aanzienlijk sneller is, is de oplossing vooral geschikt voor het up- en downloaden van grote hoeveelheden gegevens, bijvoorbeeld bij streaming.

Geen verlies van bandbreedte, wel latentie bij vraagpieken

Bij een kabelaansluiting is er geen verlies van snelheid door doorgiftepunten, maar op piekmomenten, wanneer er veel gebruikers zijn, kan de bandbreedte schommelen. Dit gebeurt vooral in de avonduren en in het weekend.

DSL of kabel – elke technologie heeft zijn voordelen

Zowel een DSL- als een kabelaansluiting biedt stabiele overdrachtssnelheden in combinatie met een vast tarief. Afhankelijk van de woonplaats of gebruikstijd kan de ene of de andere variant voordeliger zijn voor afzonderlijke gebruikers. Kabelaanbieders bieden bijvoorbeeld contracten aan met 500 megabit per seconden voor downloaden, een DSL-aansluiting biedt dan met 100 megabit per seconde aanzienlijk minder capaciteit. Omgekeerd kan een DSL-aansluiting met een uploadsnelheid van 50 megabit per seconde het prima doen, omdat bij kabeltarieven momenteel slechts 25 megabit per seconde mogelijk is. Het is in elk geval raadzaam om een snelheidsvergelijking op internet te doen om de precieze overdrachtssnelheden te controleren. Bij een aanstaande verhuizing kan een gesprek met de toekomstige buren belangrijke aanknopingspunten bieden.

Waarop moet worden gelet bij de hardware?

Of er nu gekozen wordt voor DSL of de kabel maakt voor de kosten inmiddels weinig uit. Vroeger waren DSL-routers afhankelijk van de betreffende provider, maar nu is er een grotere keuze aan hardware. Wie van vectoring gebruik wil maken, moet er echter op letten dat de router over de betreffende functionaliteit beschikt.

Bij een kabelaansluiting heeft de gebruiker geen vrije keuze van provider, maar moet de plaatselijk beschikbare aanbieder voor lief worden genomen.

>> DSL    >> Kabel

 

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *