Maak je eigen internetradio met een Raspberry Pi, Kodi en een touchscreen  

Maak je eigen internetradio met een Raspberry Pi, Kodi en een touchscreen

In onze laatste Hoe doe je dat hebben we u laten zien hoe u Kodi kunt instellen op de Raspberry Pi en welke mogelijkheden Kodi u biedt als multimediacentrale. In deze ‘Hoe doe je dat’ gaan we nog een stap verder en laten we u zien hoe u met Kodi en een touchscreen uw eigen internetradio met 7000 stations kunt maken en naar eigen wens kunt configureren. Ook het grote aantal andere invoegtoepassingen van Kodi laat niets te wensen over voor andere projecten.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis

Benodigde tijd: circa 1 uur

Budget: circa 80 euro

Dit heeft u nodig: 1x Raspberry Pi 3B+ set, 5 inch Raspberry Pi-touchscreen

Kan worden uitgebreid met: Diverse Kodi-invoegtoepassingen

Dit hebt u verder nog nodig: pc-toetsenbord, internetverbinding

Voordat we beginnen: het besturingssysteem

Zoals bij alle Raspberry-Pi-projecten beginnen we met het installeren van een besturingssysteem. Om de installatie zo eenvoudig mogelijk te maken, stelt Waveshare, de fabrikant van het touchscreen, een vooraf geconfigureerde Raspian-installatiekopie ter beschikking die u hier kunt downloaden. Pak na het downloaden de installatiekopie uit die in het archief is opgenomen en kopieer deze met een tool, zoals Etcher, naar een MicroSD-kaart.

De eerste keer starten en belangrijke basisinstellingen

Stap 1: Installatie van het scherm: Bevestig het scherm op de GPIO-pins

Installeer in de volgende stap het scherm, zodat de beide HDMI-poorten boven elkaar liggen en zo de GPIO-pins afsluiten. Steek de HDMI-stekker erin, sluit een toetsenbord aan, schuif de MicroSD-kaart in de sleuf en sluit de netstekker aan om uw RasPi te starten.

Stap 2: Installatie van het scherm: Verbind beide HDMI-poorten met de HDMI-verbindingsstekker

Nadat de RasPi is gestart, moeten nog een paar basisinstellingen worden opgegeven in het besturingssysteem. Open een console en stel via de opdracht setxkbmap de de juiste toetsenbordinstelling in. Verbind de RasPi vervolgens met internet (via Ethernet of WLAN). Ten slotte is het nog raadzaam om het standaardwachtwoord te wijzigen. Dat doet u in de console met de opdracht passwd .

Installatie van Kodi en instellen van het touchscreen

Nu moet Kodi worden geïnstalleerd. Voer daarvoor de volgende opdrachten in op de console:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

sudo apt-get install kodi

U kunt Kodi nu starten in testmodus. Vermoedelijk zal het touchscreen echter niet functioneren. Plaats de aanraakpen in de linkerbovenhoek om te bepalen of er nog kalibratie nodig is. Om het scherm te kalibreren voor Kodi, sluit u Kodi, opent u een nieuwe console en voert u de volgende opdracht in:

nano .kodi/userdata/advancedsettings.xml

Hiermee wordt een tekstverwerker geopend met het bestand dat in het pad is opgegeven. Voeg de volgende regels toe door op Ctrl+X te drukken en sla op.

<advancedsettings>

<touchscreen>

<x_offset> -42 </x_offset>

<y_offset> -36.16 </y_offset>

<x_stretch_factor> 0.21639 </x_stretch_factor>

<y_stretch_factor> 0.1325 </y_stretch_factor>

<touch_mouse>0</touch_mouse>

<touch_confines>8</touch_confines>

</touchscreen>

</advancedsettings>

Als u Kodi opnieuw start, moeten de weergave en het touchscreen perfect zijn gekalibreerd en kunt u beginnen met het instellen van Kodi.

Touch en geluid configureren in Kodi

Het belangrijkst is nu om de gebruikersinterface voor het touchscreen te configureren (gebruik, totdat dit werkt, de pijltoetsen op het toetsenbord, backspace, Enter en Esc om te navigeren). Ga nu in de Instellingen naar Interfacesettings/Skins en selecteer Estouchy. Hierdoor wordt nu een Terug-knop weergegeven en door te klikken op het Kodi-logo gaat u naar het startscherm. Blijf in Interfacesettings om onder Regional uw voorkeurstaal te selecteren.

Nu zijn de systeeminstellingen aan de beurt. Selecteer hier als audio-uitvoerapparaat Pi:Analogue. Controleer ook direct of in de instellingen voor invoer de ondersteuning voor muis en touchscreen zijn geactiveerd. Als later de audio-uitvoer niet werkt, voert u in de console de volgende opdracht in:

mixer -c 0 cset numid=3 1

Als de problemen daarmee niet zijn opgelost, vindt u hier meer informatie.

7000 stations – Zo stelt u de radio-invoegtoepassing in

Nu hoeft alleen de radio-invoegtoepassing nog te worden geïnstalleerd. Met de Radio.de-invoegtoepassing hebt u toegang tot 7000 internationale internetradiostations en is toch heel makkelijk te installeren. Ga hiervoor naar Instellingen/Invoegtoepassingen/Uit repository installeren/Muziekinvoegpassingen en selecteer Radio.de en klik op installeren. Omdat de optie nu nog niet direct wordt weergegeven op het startscherm, gaat u naar Instellingen/Gebruikersinterface/Skins/Skins configureren/Invoegtoepassingen op startpagina en voeg voor invoegtoepassingkoppeling 1 uw Radio.de-invoegtoepassing toe. Start nu de invoegtoepassing, blader door het enorme aanbod en kies een station dat bij de start moet worden gespeeld. Zodra uw radio werkt, sluit u Kodi af, start u een console en opent u het logbestand via de volgende opdracht:

nano /home/pi/.kodi/temp/kodi.log

Stap 3: Zoek in het Kodi-logbestand naar de id van uw radiostation

Zoek aan het eind van het bestand een invoer met de naam station id en noteer het nummer. Om ervoor te zorgen dat uw radiostation nu ook begint te spelen bij het starten, maakt u met de volgende opdracht een autoplay-bestand:

nano /home/pi/.kodi/userdata/autoexec.py

en slaat u daarin de volgende regels op (vervang xxxx door uw station-id):

import xbmc

xbmc.executebuiltin( "PlayMedia(plugin://plugin.audio.radio_de/station/xxxx)" )

Vervolgens is het belangrijk om autoexec.py uit te kunnen voeren via de volgende opdracht:

sudo chmod +X /home/pi/.kodi/userdata/autoexec.py

Omdat de radio nu bij het openen van Kodi automatisch wordt gestart, moet alleen Kodi nog automatisch worden gestart bij het starten van de RasPi. Daarvoor opent u het volgende bestand:

nano /home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart

En voegt u @kodi –fs toe in een nieuwe regel.

Als u nu de RasPi opnieuw start, wordt Kodi geheel automatisch gestart en vervolgens uw favoriete radiostation, waar u zich ter wereld ook bevindt!

Stap 4: Geniet van uw favoriete radiostation
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *