De geschikte patchkabel voor elke toepassing  

De geschikte patchkabel voor elke toepassing

Ondanks de opmars van draadloze verbindingen zijn netwerkkabels zowel voor verbindingen in de woning als op kantoor en voor industrieel gebruik niet weg te denken. Maar de ene netwerkkabel is de andere niet.

Zijn de binnendraden bijvoorbeeld niet gemaakt van koper, maar van een minderwaardig materiaal, dan is dat van invloed op de signaalkwaliteit en de maximale overdrachtslengte van de kabel. Als de netwerkkabel niet goed is afgeschermd, kunnen andere kabels die erlangs lopen de signaalkwaliteit beïnvloeden. In principe kunnen patchkabels per categorie in prestatieklassen worden ingedeeld. Niet elke kabel is echter geschikt voor alle toepassingsgebieden.

Vereisten, storingsfactoren en prestatieklassen

Robuustheid, prestatievermogen en betrouwbaarheid zijn bij kwalitatief hoogwaardige netwerkkabels basiskenmerken. Daarnaast moet u bij de aanschaf rekening houden met het geschikte kabeltype en de bijbehorende kabelcategorie, de afscherming, de kabellengte, de uitvalbeveiliging en de geschikte stekkers en contacten.

In principe is de kabellengte beperkt tot 100 meter, maar daarbij speelt ook de isolatie een belangrijke rol — hoe hoger, hoe meer de maximale lengte op basis van de prestatie-uitval wordt verkort. Hoe lager de isolatie, hoe hoger de snelheid en de overdrachtskwaliteit. Bovendien worden storingsfactoren via kabelbescherming het uitgebreidst uitgeschakeld.

Niet-afgeschermde kabels

Als u een niet-afgeschermde kabel kiest (U/UTP), mag deze niet langer zijn dan tien meter — in dit geval is de overdrachtskwaliteit vooral afhankelijk van de lengte. Daardoor zijn deze kabels met kunststofmantel dankzij hun buigzaamheid flexibeler te plaatsen; toch moeten zij zich altijd op een zekere afstand van stroomkabels bevinden.

Afgeschermde kabels

Bij eenvoudig afgeschermde patchkabels (S/UTP) bieden de kopervlechten die onder de kunststof mantel zitten bescherming tegen storingen. Een ander alternatief voor eenvoudig afgeschermde kabels zijn FTP-kabels waarbij de aderparen zijn beschermd. Zeker aan te raden zijn bovendien modellen met dubbele afscherming (S/STP of S/FTP) — hier worden de aders beschermd door kopervlechten.

Kleine-kabelklant

Netwerkkabels kunnen worden onderverdeeld in patchkabels, kabels op rollen en crossoverkabels: Waar de patchkabel (het meest gebruikte type is de twisted-pairkabel) de computer verbindt met hub, switch of router en de basis vormt voor de opbouw van een netwerk, kunnen met behulp van crossoverkabels, waarbij twee aders elkaar kruisen, twee pc’s met elkaar worden verbonden zonder een router of switch ertussen.

Dikkere kabels worden gebruikt voor het opbouwen van een netwerkinfrastructuur die voor langere termijn wordt aangelegd, waarbij langere stukken met relatief weinig kwaliteitsverlies moeten worden aangelegd.

De prestatiecategorieën en hun toepassingsgebieden

Als de geschikte kabel is gekozen, moet ook worden gekeken naar de prestatieklasse; deze is vastgelegd in de categorieën (Cat) 1 tot 7. Hierbij moet erop worden gelet dat hogere categorieklassen automatisch de prestatieparameters van alle netwerkkabels met een lagere categorie afdekken. Voor elke afzonderlijke categorie zijn specifieke vereiste criteria gedefinieerd.

De kabels in Cat 1 tot en met 4 worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt; de modellen in Cat 5 en 6 en zelfs 7 zijn veel gebruikelijker.

Cat 1 en Cat 2

De kabels in de categorie 1 waren oorspronkelijk bedoeld voor bedrijfsfrequenties van maximaal 100 MHz en alleen geschikt voor spraakoverdracht bij telefonie. Cat-2-kabels waren bedoeld voor bedrijfsfrequenties van maximaal 1,5 MHz in de bekabeling van woningen voor ISDN-aansluitingen.

Cat 3 en Cat 4

Bij kabels in de categorie 3 en 4 spreken we al van frequenties van 16 MHz en 20 MHz, toch vindt men deze LAN-kabels tegenwoordig hooguit nog bij oude installaties — ze worden tegenwoordig vervangen door modellen in de categorie 5, 6 en 7.

Cat 5

Cat-5-kabels zijn perfect voor de gestructureerde netwerkverbinding van computers en zijn geschikt voor Fast- of Gigabit-Ethernet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de modellen in deze prestatieklasse, die geschikt zijn voor bedrijfsfrequenties van 100 MHz, voor de meeste installaties worden gebruikt. Met deze kabels is een overdrachtssnelheid mogelijk van tot wel 1000 Mbit/s, wat overeenkomt met de maximale overdrachtssnelheid van de meest voorkomende netwerkapparaten in de woning, zoals Smart TV, NAS of netwerkprinters.

Cat 6, Cat 7 en Cat 8

Standaardkabels in Categorie 6 zijn geschikt voor frequenties tot 250 MHz, modellen in categorie 6a zelfs tot 500 MHz; toch neemt de hoogst mogelijke overdrachtssnelheid proportioneel af als de kabel langer wordt. De kabel mag maximaal 100 meter lang zijn. Door switches te plaatsen kan de reikwijdte met ongeveer 50 meter worden uitgebreid. Daarnaast nemen de vereisten met betrekking tot het onderdrukken van ruis en andere akoestische storingen toe. Deze worden in de regel gebruikt voor alle spraak- en gegevensoverdrachten en voor ATM- en multimedianetwerken.

Kabels in de categorieën 6 en Cat 7 kunnen gegevens overdragen tot wel 10 Gbit/s en zijn daarmee al hun tijd vooruit. Wie dus bij een nieuwe installatie het zekere voor het onzekere wil nemen en nu al wil nadenken over het dataverbruik van toekomstige netwerkapparaten, moet dergelijke modellen selecteren. Nog sneller zijn de CAT-8-kabels met 1600 tot 2000 MHz, die in theorie een snelheid tot 40-Gbit/s kunnen bereiken.

Hierbij is het belangrijk dat de juiste afscherming wordt gebruikt en moet er de benodigde afstand tussen overige kabels zijn om wederzijdse storingsinvloeden tegen te gaan. Deze dure kabelvarianten zijn het meest lonend als er extra installaties in het huis gepland zijn of als u een latere kabelwissel wilt voorkomen. Als stekkerverbinding wordt vaak de RJ45-stekker gebruikt, met uitzondering van de Cat-7a-kabels, die een GG45-stekker vereisen.

Titelafbeelding: Adobe Stock #104126878, pixelnest

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *