Krimpen in plaats van solderen  

Krimpen in plaats van solderen

Wie elektrische verbindingen wil maken tussen draden en kabels of koppelingen en stekkers , kiest vaak voor solderen. Hierbij worden de draden of binnenleidingen gestript en daarna in hulzen of bij contactpunten gesoldeerd. Dit principe wordt zowel bij antennekabels als bij meervoudige stekkerverbindingen van diverse typen gebruikt.

Toch zijn dergelijke zelfgemaakte soldeerverbindingen relatief minder homogeen. Bovendien komt het regelmatig voor dat afzonderlijke aderdraden niet goed worden gesoldeerd en uitsteken naar de zijkanten. Dit verhoogt het risico op kortsluiting met een nabijgelegen contact. Ook kunnen soldeerverbindingen in stekkers of koppelingen maar weinig mechanische belasting aan. Als meerpolige kabels met een stekker of een contactdoos worden verbonden, is er bovendien tijdens het solderen vaak een probleem met de plaatsing. Wanneer de geleiders dicht bij elkaar zijn geplaatst, kan de isolatie van de beschermmantel van een naburige ader smelten en daardoor kan er kortsluiting ontstaan.

Krimpen als optimale oplossing

Het betrouwbare alternatief voor solderen is een krimpverbinding. Hierbij worden leiding en kabel op gecontroleerde wijze met behulp van een speciale ‘krimptang’ in de bijbehorende stekkerverbinding of contactdozen geperst, meestal met een vooraf ingestelde druk.

In het meest eenvoudige geval worden bijvoorbeeld de binnenste leidingen van een coaxkabel in een eindhuls van een ader geschoven, die vervolgens met de bijbehorende tang wordt geperst of geklemd. Ook kabelschoenen (vlakstekkers, vlakstekkerhulzen, vorkkabelschoenen, luidsprekerkabelschoenen, ringkabelschoenen, stootverbinders, enz.) luidsprekerkabels, 12-volt-sigarettenaanstekeraansluitingen, worden al jaren geperst met de bijbehorende krimptangen, zoals de nieuwe ‘krimptang KNIPEX 9721215’ (zie hieronder).

Voor het maken en repareren van verbindingskabels tussen printplaten en pin headers wordt de krimptechniek ook vaak gebruikt. Hiervoor zijn verschillende busheaders met een of twee rijen verkrijgbaar (bijvoorbeeld van JST), die altijd zijn bedoeld voor een bijbehorende roostermaat (bijv. 2 mm). In de busheaders bevinden zich rechthoekige of vierkante holle ruimtes voor contacten, die meestal automatisch vastklikken en beveiligd zijn tegen onbedoeld lostrekken. Om contact te kunnen maken, moeten de aders van de verbindingskabel tot een gedefinieerde lengte worden gestript en vervolgens geperst worden met een geschikte krimptang. Voor het raster van 2 mm en de JST-busheaders worden bijvoorbeeld de krimptang WC-240 van JST gebruikt.

Bij nog kleinere roostermaten kan ook de krimptechniek worden gebruikt. Hier worden echter niet meer de contacten voor afzonderlijke aders gekrimpt, maar de volledige stekker. De bijbehorende krimpbare stekkers beschikken meestal over contactrijen met geïntegreerde snijmessen en gaten voor doelgericht invoeren van de afzonderlijke aders. Als alle aders in de gaten van bijvoorbeeld een vierpolige telefoonconnector (RJ10) of in een achtpolige patchkabel/netwerkkabel (RJ45) zitten, zorgt een bijbehorende geschikte krimptang ervoor dat de beschermende mantel van de ader op exact de juiste positie wordt afgesneden. Hierbij zijn de snijmessen op de stekker zo ingedeeld dat deze de aders van de kabel niet doorsnijden, maar precies door de snijmessen worden omgeven. Ten slotte zorgt de druk in de krimptang ervoor dat de aders precies met de snijmessen worden geperst. Hierdoor kan zowel een vooraf gedefinieerd stroomcontact worden gemaakt als een goede snoerbevestiging van de kabel in de beschermingsmantel.

Product 1: KNIPEX krimptang voor geïsoleerde kabelschoenen en kabelverbinders

Voor incidentele werkzaamheden met geïsoleerde kabelschoenen van verschillende typen (vlakstekkers, vlakstekkerhulzen, vorkkabelschoenen, luidsprekerkabelschoenen, ringkabelschoenen, stootverbinders, enz.) is de KNIPEX-tang 97 21 215 geschikt. Binnen bij de greep zit een draadsnijder en stripopeningen voor zes draaddoorsnedes tussen de 0,5 en 6 vierkante millimeter. Aan het andere uiteinde heeft de tang drie met kleur gemarkeerde knijpopeningen voor het vastdrukken van de bijbehorende kabelschoen in dezelfde kleur.

 • geschikt voor beginners, eenvoudig in gebruik
 • geschikt voor leidingdoorsnedes van 0,5 tot 6,0 mm²
 • verkrimpt geïsoleerde kabelschoenen en stootstekkerverbindingen
 • met name geschikt voor thuis- en hobbygebruik, en voor incidentele krimpwerkzaamheden voor professioneel gebruik
 • biedt bovendien een geïntegreerde kabelsnijder en kabelstripper

Product 2: KNIPEX PreciForce, professionele krimptang voor geïsoleerde kabelschoenen en stootstekkerverbindingen

Wie professioneel vaak geïsoleerde kabelschoenen en stekkerverbindingen moet krimpen, heeft een precisietang nodig met hefboomwerking om de benodigde kracht te verminderen en om de handen te ontzien.

 • onderscheidt zich door de krachtversterking dankzij optimale hefboomwerking
 • voor moeiteloos werken
 • geschikt voor leidingdoorsnedes van 0,5 tot 6,0 mm²
 • verkrimpt geïsoleerde kabelschoenen en stootstekkerverbindingen
 • met name geschikt voor regelmatig gebruik bij commerciële en industriële werkzaamheden (bijv. het bouwen van schakelkasten, enz.)
 • met precisieprofielen voor zeer zuivere krimpverbindingen

Product 3: KNIPEX tang voor adereindhulzen

Deze robuuste, korte krimptang van 180 millimeter voor adereindhulzen is gemaakt van chroom-vanadium-elektrostaal. De tang biedt een gekalibreerde krimpdruk en heeft een zichzelf instellende aanpassing op de gewenste grootte van de adereindhulzen. Een geïntegreerde knie-hefboomconstructie zorgt voor de krachtoverbrenging voor moeiteloos werken.

 • voor het persen van adereindhulzen conform DIN 46228 Deel 1 + 4
 • automatisch instellende aanpassing op de gewenste grootte van de adereindhulzen
 • passend voor alle binnen de capaciteit gelegen twin-adereindhulzen 0,08 – 10 + 16 mm²
 • constant hoge krimpkwaliteit door dwangsluiting (ontgrendelbaar)
 • de krimpdruk is standaard zeer precies afgesteld (gekalibreerd)

Product 4: Krimptang voor JST-contacten voor industriële toepassingen

Perfect voor het maken van JST-busheaders van een of twee rijen. Voor de printplaatroostermaat 2 mm is de JST-krimptang WC-240 geschikt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de gangbare JST-PH-krimpcontact-headers worden gekrimpt.

 • onmisbaar voor het volgens de norm verwerken van JST-contacten PH-002-(P) 0,5S
 • ratelmechanisme met eenvoudig aan te passen lastdruk
 • voor regelmatig gebruik bij commerciële en industriële toepassingen
 • uitgerust met een positioneringssysteem om zeker te zijn van de juiste positie van het contact tijdens het krimpen
 • 3 verschillende draadopnames voor de draadgrootten 24AWG (0,62-0,67 mm), 26AWG (0,57-0,62 mm) en 28/30AWG (0,55-0,60 mm en 0,52-0,57 mm)

Product 5: KNIPEX voor telefoon- en modulaire stekkers

Voor het exact verkrimpen van de zes of acht aders van telefoonstekkers van het type RJ12 of RJ45 is de KNIPEX-krimptang KN 97 51 10 van 190 mm geschikt. Met dit professionele gereedschap kunt u de vlakbandkabels knippen en ontmantelen in de daarvoor aanbevolen lengte; ook telefoonkabels kunnen worden verkrimpt. Een in de tang geïntegreerde hefboomwerking zorgt voor moeiteloos werken.

 • voor gebruik in de telecommunicatie- en netwerksector
 • voor het knippen en ontmantelen van platte telefoonkabels en het persen van 6- en 8-polige modulaire stekkers, RJ12/RJ45
 • exact krimpproces dankzij parallelverkrimping
 • krachtbesparend hefboommechanisme
 • lengtesnijder en ontmantelingsmes voor 6 en 12mm.
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *