Goedkoop of geavanceerd? Welke dashcam is het meest geschikt?  

Goedkoop of geavanceerd? Welke dashcam is het meest geschikt?

Als gevolg van de uitspraak van het hoogste Duitse gerechtshof van 15 mei, waardoor het gebruik van dashcams wettelijk is toegestaan, is de vraag naar de kleine autocamera’s flink toegenomen. Maar de modellen van de verschillende fabrikanten wijken op bepaalde punten sterk van elkaar af. In ons adviesartikel worden de verschillende functies en uitrustingen uitgelegd en wordt besproken welke daarvan in Duitsland zijn toegestaan.

De beeldkwaliteit van de dashcam is bepalend

In principe moet er bij de aanschaf op worden gelet dat de dashcam de hoogst mogelijke beeldkwaliteit heeft. Veel camera’s worden geleverd met een Full-HD-resolutie (1920×1080 pixels) met 60 beelden per seconde. Vooral bij nachtelijke opnames is deze minimale beeldkwaliteit een must, omdat anders nummerborden bijvoorbeeld niet meer goed te lezen zijn.

Veel dashcams ondersteunen ook nog hogere resoluties, zoals de TRUECAM A7 S (2304x1296p) of de Dash Cam 55 van Garmin (2560x1440p).

Het plaatsen van de dashcam in de auto

De desbetreffende dashcam kan op twee manieren in de auto worden geplaatst. Veel fabrikanten bieden een kleefbevestiging, andere een bevestiging met zuignap. De bevestiging met zuignap is met name handig als de gebruiker vaak van voertuig wisselt en de dashcam daarbij wil meenemen, want de kleefbevestigingen zijn iets lastiger te verwijderen.

Voor de beste videoregistratie moet de dashcam midden boven op de voorruit worden aangebracht, natuurlijk zonder het zicht van de bestuurder te verstoren.

Loop-functie, bewegingssensor noodgevalfunctie

Omdat ‘doorlopend filmen’ niet is toegestaan, is het belangrijk dat de dashcam een zogenaamde loop-functie heeft. Met deze functie wordt de video voor een bepaalde tijd opgeslagen (de tijd verschilt per fabrikant en kan vaak ook handmatig worden ingesteld) en vervolgens door de volgende opname weer overschreven.

Om echter te voorkomen dat daarmee eventueel bewijsmateriaal van een ongeval wordt overschreven, moeten kopers erop letten dat de dashcam een noodgevalfunctie heeft: Zodra de dashcam vaststelt dat er bijvoorbeeld bij hard remmen of een ongeval grote G-krachten aanwezig zijn, slaat het apparaat automatisch de huidige videosequentie op en voorkomt het zo dat dit materiaal wordt overschreven.

Een andere belangrijke basisfunctie is de bewegingssensor: Hiermee ‘bewaakt’ de desbetreffende dashcam het voertuig ook als de bestuurder niet aanwezig is en de auto uitstaat. De sensor in de dashcam herkent wanneer het voertuig beschadigd raakt of wordt aangereden en slaat het opgenomen materiaal op, net als bij de noodgevalfunctie.

GPS, Lane Departure en flitsmelder

Om er zeker van te zijn dat het videomateriaal van de dashcam ook in de rechtbank als bewijsmiddel kan worden gebruikt, moeten de opnames een ‘tijdstempel’ hebben. In het meest gunstige geval bestaat deze uit de registratiedatum, de GPS-coördinaten en de snelheid.

Naast deze functie zijn er nog meer handige dashcamfuncties. Zo beschikken enkele modellen ook over een Lane Departure-systeem en een flitsmelder. De flitsmelder kan echter alleen buiten Duitsland worden gebruikt, omdat een actieve melder in Duitsland verboden is.

TRUECAM A7S – Winnaar van de Computerbild-test

Een dashcam die over al deze functies beschikt en ook nog optimale beeldkwaliteit biedt, is de TRUECAM A7S van TrueCam. Met een beeldkwaliteit van 1080p (2304x1296p) zijn details ook ’s avonds en bij slecht zicht goed te zien.

Met een prijs van €143,90 behoort de TRUECAM eerder tot het hogere prijssegment, maar deze investering loont vanwege de extra functies: Zo biedt deze dashcam naast de noodgevalfunctie, de opnamestempel en de GPS-module ook de loop-functie, de bewegingsherkenning, een speciale ‘night vision’-functie en de flitsmelder.

Dashcams – liever op tijd beveiligen

De uitspraak van het Duitse gerechtshof heeft niet voor niets gezorgd voor een recente hype rond de kleine camera’s, het geeft automobilisten namelijk de mogelijkheid het verloop van een ongeval door objectief cameramateriaal te kunnen bekijken.

Wij hopen natuurlijk dat u nooit in de situatie zult komen waarin u het materiaal van uw dashcam moet gebruiken, maar een dashcam installeren voor het geval dat (met de juiste uitrusting), kan naar onze mening absoluut geen kwaad.

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *