Slimme buitenverlichting met HF-sensoren  

Slimme buitenverlichting met HF-sensoren

Buitenverlichting in de eigen tuin ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat u alles kunt zien en dat het perceel is beveiligd. Maar er is meestal één probleem: de verlichting moet omslachtig via schakelaars of tijdschakelaars worden aangestuurd. Sensoren met hoge frequentie kunnen daarvoor een oplossing zijn.

Wij leggen uit hoe sensoren met hoge frequentie (HF-sensoren) werken en hoe ze kunnen worden gebruikt voor de slimme buitenverlichting.

De techniek van HF-sensoren

De HF-techniek werkt op basis van elektromagnetische sensoren en wordt vaak gebruikt voor de radio, smartphonetechniek, radarapparatuur en draadloze besturing.

Ook bij verlichting wordt de sensor met hoge frequentie gebruikt, omdat deze een bewegingsherkenning met hoge reikwijdte biedt.

Bovendien kunnen de sensoren in de verlichting worden verstopt, omdat de uitgezonden microgolven ook door glas, kunststof en dunne wanden heen kunnen. HF-sensoren kunnen ook probleemloos worden ingebouwd in een verlaagd plafond. Zo hoeft bij het ontwerp van de verlichting geen rekening te worden gehouden met storende bewegingsmelders. Nog een ander voordeel: met de hoogwaardige HF-sensoren wordt continu een naadloze oplossing gewaarborgd, dode hoeken behoren tot het verleden.

Optimaal gebruik, ook buiten: intelligente HF-sensoren

De HF-sensoren waren oorspronkelijk alleen bedoeld voor binnenruimtes, omdat de techniek al reageert op de kleinste bewegingen. Dat maakt ze eigenlijk ongeschikt voor buiten, omdat ze bij elke voorbij vliegende vogel al worden geactiveerd. Door de doorontwikkeling naar intelligente HF-techniek (iHF) kan de technologie nu ook voor buiten worden gebruikt. Er wordt betrouwbaar onderscheid gemaakt tussen bewegende personen en verschillende objecten, zoals dieren of struiken die bewegen in de wind. Alle storende invloeden, zoals bladeren, regen, wind en sneeuw, worden door de sensoren herkend als niet relevant.

Hoe werkt HF-techniek

  1. Een lamp met HF-techniek werkt als volgt: de iHF-sensor verstuurt hoogfrequente elektromagnetische golven (5,8 GHz) en ontvangt de echo daarvan.
  2. Bij beweging van personen in het registratiebereik van de verlichting wordt de echoverandering waargenomen door de sensor.
  3. Een microprocessor schakelt dan het schakelcommando “Licht inschakelen” in.

Geschikte lichtconcepten voor elk doel

Het fijne aan de HF-sensoren is niet alleen hun betrouwbare werkwijze, maar ook dat al bestaande verlichting ermee kan worden uitgerust. Zeer geschikt zijn bijvoorbeeld E27-lampen van Müller Licht. Deze lampen worden automatisch ingeschakeld als het donker wordt en bij beweging; de lampen blijven drie minuten ingeschakeld. Ook zijn de lampen zeer energiebesparend (tot 80% energiebesparing) en geven ze bij inschakelen direct helder licht.

Wie direct gebruik wil maken van HF-sensoren voor de buitenverlichting, maakt met de wandlampen van Steinel een goede keus. Afhankelijk van het doel, zijn de lampen verkrijgbaar als gecombineerd up- en downlight of alleen als downlight. De hoogfrequentieprestatie van de iHF-sensor bedraagt slechts 1 mW – dat is een duizendste van het stralingspercentage van een mobiele telefoon of een gangbare magnetron. De registratiehoek van 160° zorgt ervoor dat verlichting vroeg wordt ingeschakeld. Een praktische functie bij deze lampen is de Soft-lichtstartfunctie: hiermee kan de helderheid binnen één seconde worden verhoogd om een aangenamere lichtsfeer te genereren.

Smart Lighting met HF-techniek

Wie in de toekomst gebruik wil maken van lampen met HF-sensoren of op zoek is naar meer comfort, kan de buitenverlichting intelligent aan het netwerk koppelen, bijvoorbeeld met oplossingen van Osram. De lampen werken op basis van het ZigBee LL 2.0-protocol en zijn compatibel met veel bestaande Smart-Light-systemen, zoals Amazon Alexa, Philips Hue en vele andere.

De flexibele lampenserie van Osram kan direct worden aangestuurd via SMART+ Switch of SMART+ Switch mini en er is een intelligente draadloze besturingstechniek geïntegreerd. De montage is zeer eenvoudig: plakken of met de meegeleverde pennen en schroeven. Deze lampen beschikken over talrijke instellingsmogelijkheden, zoals kleur, kleurtemperatuur en helderheid (traploos dimbaar). Een verbinding met een compatibele gateway en de bijbehorende app maken de aanwezige functies compleet.

Ook Steinel biedt een lamp voor uw Smart Home aan die is uitgerust met HF-sensor. De koppeling verloopt via Z-Wave. Deze lamp is bovendien compatibel met Smart Friends en kan worden geïntegreerd in een volledig Smart Home-systeem. U kunt hierover meer lezen in ons onderwerp Smart Friends.

Titelafbeelding: https://de.fotolia.com/id/112871080 /Geraldas

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *