Rolluiken heel eenvoudig automatisch aansturen – dat is mogelijk met elektrische rolluikaandrijving  

Rolluiken heel eenvoudig automatisch aansturen – dat is mogelijk met elektrische rolluikaandrijving

De automatische aansturing van rolluiken, jaloezieën en zonwering zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar biedt ook bescherming tegen inbrekers en fungeert bovendien als besparingspost voor verwarming en energie, omdat zo wordt gezorgd voor een optimale warmte-isolatie. Buismotoren zijn hierbij de eerste keus, omdat door de directe aandrijving foutgevoelige standaardonderdelen, zoals flenshaspels en -banden, niet meer nodig zijn. Bovendien kunnen ze eenvoudig en gunstig in een bestaande huisautomatisering worden geïntegreerd.

Elektrische flenshaspels versus buismotoren

Wie geïnteresseerd is in elektrische rolluiken, heeft in principe twee mogelijkheden: de elektrische flenshaspel blinkt uit door talrijke uitbreidingsmodules, zoals tijdschakeling en isolatiemogelijkheden. Omdat er verschillende flensbehuizingen worden aangeboden, is de uitrusting achteraf een fluitje van een cent. Het verwisselen van de rolluikas vervalt, net als het leggen van een leiding. Bovendien is de flenshaspel ruimtebesparend.

De buismotor staat op de rolluikas en drijft deze aan. Daar wordt het rolluikpantser opgerold. Deze optie valt op door de talrijke extra opties en programma’s. Zo kunnen enkele modellen ook op afstand, bijvoorbeeld vanaf het vakantieadres, worden aangestuurd. Draadloze motoren zijn niet alleen handig, er hoeven ook geen lastige kabels gemonteerd te worden. Toch is het belangrijkste voordeel van buismotoren, ten opzichte van de elektrische flenshaspels, de veiligheidsfactor: buismotoren blokkeren het rolluikpantser als het zichtscherm is neergelaten. De bescherming tegen oprollen zorgt voor de nodige zekerheid. Kwalitatief hoogwaardige buismotoren zijn te herkennen aan de nagenoeg verliesvrije krachtoverdracht. Over de volledige levensduur genomen is de buismotor een stuk minder slijtgevoelig.

De buismotor in zeven stappen in gebruik nemen

  1. Schroef het motorvierkant van de motorlager aan de motorkop vast.
  2. Schuif de adapter tot aan de aanslagring op de motorkop. Daarvoor moet u de binnenste moer van de adapter over de opening van de loperring trekken.
  3. Steek de meeneemplaat op de motortappen of op de binnenste spreidklemmen totdat ze vastklikken. Hierbij moet de opgeschroefde metaalplaat naar buiten wijzen.
  4. Schuif de motor voorzichtig tot aan de aanslag van de adapterring in de rolluikas. Plaats de adapter en de meeneemplaat daarbij zo, dat deze in de aanwezige uitsparing in de binnenste moer van de as passen. Voorkom in elk geval het verschuiven van de as van de adapter of de loperring om latere problemen bij het in gebruik nemen te voorkomen!
  5. Schuif nu de asbehuizing naar de andere kant over de as en schroef vervolgens de motorlager en de druklager in de rolluikkast zo aan dat de rolluikas waterpas is. Daarna kunt u de kogellager op de asstift schuiven.
  6. Nu kunt u beginnen met de montage van de motor: leg de kogellager in de druklager en plaats de motor met het motorvierkant in de motorlager. Vervolgens legt u de kogellager vast in de lagerschaal van de druklager en drukt u deze aan. Fixeer het motorvierkant met de stift in de motorlager door deze laatste licht uit elkaar te trekken.

Tip: Door de asbehuizing te verwijderen, kunt u eventuele onnauwkeurigheden met ongeveer 40 mm compenseren.

  1. Na de installatie moet u de buismotor correct instellen. Werk bij kalibratie van de route en de eindpunten zo exact mogelijk om zo latere problemen te voorkomen. Houd er rekening mee dat het bovenste eindpunt met 2 – 3 cm speling moet worden ingesteld. Sluit de motor vervolgens aan op het stroomnet en stel deze in op de positie “Rolluik omhoog”. Daarna volgt de eerste openingscyclus. Met de instelschroef “+” kunt u het rolluik naar de gewenste positie brengen en opnieuw openen. U herhaalt dit proces net zo lang tot het rolluik de gewenste positie heeft bereikt. Als de openingscyclus is ingesteld, wordt hetzelfde proces herhaald voor het sluitmechanisme. Hier start u mee via de instelling “Rolluik dicht”.

Tip: Bij de eerste ingebruikname moet de motor stoppen bij de bovenste en het onderste rolluikeinde. Als dit niet lukt, verwijdert u de motor van het net en corrigeert u de eindaanslagen.

Meer comfort en kostenbesparing door slimme tools

Wie geen kabels wil trekken, kan gebruik maken van de efficiënte draadloze buismotoren. Afzonderlijke rolluiken, of alle rolluiken tegelijk, kunnen zo eenvoudig vanaf de bank worden bediend. Lelijke knoppen zijn helemaal niet meer nodig, wat ten goede komt aan de sfeer in de woonruimte. Met de draadloze rolluikaansturing kunnen eenvoudig en snel dag- en weekprogramma’s worden ingesteld die de luiken volledig automatisch openen en sluiten. De aansturing werkt op basis van tijdschakelingen. Naast de dag- en weekprogramma’s bieden veel modellen ook incidentprogramma’s die activiteiten nabootsen en zo kunnen fungeren als afschrikmiddel voor inbrekers. Er is ook een vakantieprogramma beschikbaar, evenals een zon- en schemeringsensor en een automatische instelling van zomer- en wintertijd.

Nog meer voordelen op het gebied van veiligheid en kostenbesparing bieden Smart Home-concepten: met een intelligente woning is het mogelijk om rolluiken en zonwering, maar ook andere onderdelen zoals verwarming, verlichting en andere draadloze apparaten onderweg gemakkelijk te bedienen via een app. Schellenberg, specialist op het gebied van aandrijvingstechniek, biedt bijvoorbeeld Smart Home-oplossingen die van uw woning in enkele stappen een intelligente woning maken. De producten worden intuïtief aangestuurd en zijn eenvoudig te monteren. Er zijn geen kabels nodig. Dankzij de modulaire opbouw van het Smart Home-concept kunnen nieuwe onderdelen eenvoudig en ongecompliceerd worden toegevoegd.

Titelafbeelding: Adobe Stock, 21232225, Dron

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *