Smart Friends en Alexa: Uw woning doet wat u zegt  

Smart Friends en Alexa: Uw woning doet wat u zegt

Een intelligente woning met Smart Friends kan ook zonder smartphone of tablet worden bediend: met Amazon Alexa werkt het systeem met gesproken commando’s. Daarbij bepaalt u welke scenes of producten worden gebruikt: de apparaten en instellingen worden pas zichtbaar voor Alexa als u die optie hebt ingeschakeld.

Het project

Geschikt voor: Beginners
Benodigde tijd: 30 minuten
Budget: vanaf EUR 650 (incl. 3 ledinbouwlampen)
Dit hebt u nodig: Smart Friends-box, Amazon Echo, inbouwlampen
Kan worden uitgebreid met: verdere Smart Friends-onderdelen voor verwarming, rolluiken, enz.
Andere benodigdheden: router, internettoegang en smartphone of tablet met Smart Friends-app en de optie ‘Remote Home’

Smart Friends en Alexa – een dreamteam

Het kenmerk van een Smart Home is dat het de meeste dingen automatisch uitvoert: lampen worden in- en uitgeschakeld, de verwarming wordt geregeld en sloten worden bewaakt. Maar toch heeft een woningsysteem, hoe smart het ook mag zijn, niet overal een oplossing voor. Misschien staat er wel een diner bij kaarslicht op de planning en moet de gebruikelijke verlichting in de eetkamer nu worden omgezet naar verlichting die gedimd en sfeervol is. Misschien staat er wel iemand op een later moment op dan normaal en is de verwarmingsperiode in de badkamer al voorbij. In het Smart Home is het altijd een keer nodig om handmatig in te grijpen. In plaats van dit via de Smart Friends-app te regelen, is het praktischer om dit te doen via een gesproken commando. Daarom werkt Smart Friends nu ook samen met de spraakassistent Alexa op de Echo-apparaten van Amazon.

De basisuitrusting

Voorwaarde voor het gebruik van een Amazon Echo met Smart Friends is dat de optie ‘Remote Home’ is geactiveerd in de Smart Friends-box. De optie kan eenvoudig worden ingeschakeld in het menu ‘Uitbreidingen’ van de Smart Friends-app. Smart Friends biedt hier zeer goede voorwaarden: Na afloop van zes gratis proefmaanden kost de optie EUR 9,99 voor 12 maanden. De optie kan te allen tijde worden opgezegd en wordt niet automatisch verlengd.

Zodra de Amazon Echo is verbonden met het WLAN in de woning, kunt u de Smart Friends-skill erop activeren. Het Smart Home is dan gereed om gesproken commando’s op te volgen. Welke commando’s het systeem begrijpt, is afhankelijk van de onderdelen die u gebruikt. Enkele voorbeelden:

  • “Alexa, zet het licht aan”
  • “Alexa, sluit de rolluiken in de keuken voor 50%”
  • “Alexa, zet de verwarming in de woonkamer op 21 graden”
  • “Alexa, schakel de filmavond in”

Praktijkvoorbeeld: Verlichting

We gaan ervan uit dat uw woning is voorzien van inbouwlampen van Paulmann. U maakt nu in de Smart Friends-app drie scenes aan: Met de scene “Ochtendstemming” stelt u de lampen in de keuken, de gang en de badkamer in op een helderheid van 80%, met “Avondstemming” stelt u het licht in de gang en de woonkamer in op een helderheid van 50%, met “Nachtrust” worden alle lampen uitgeschakeld. Nu kunt u deze scenes oproepen, bijvoorbeeld met het gesproken commando “Alexa, schakel Ochtendstemming in”, zonder dat u de smartphone hoeft te pakken. Overige verlichtingsonderdelen, zoals ledstrips of tafellampen, bieden extra opties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de ledstrips verschillende kleurstemmingen te creëren en deze op te roepen via een gesproken commando.

Het is natuurlijk ook mogelijk om deze scenes aan andere onderdelen toe te wijzen. Zo kunnen via “Nachtrust” bijvoorbeeld de rolluiken worden gesloten en kan de kamertemperatuur worden verlaagd, terwijl met “Ochtendstemming” de temperatuur in de badkamer en de keuken op een aangenaam niveau wordt gebracht en de rolluiken weer worden geopend.

Persoonlijke gegevens blijven gegarandeerd privé

Voor Smart Friends is geen verbinding nodig met een cloud, voor de Alexa-assistent van Amazon geldt dat wél. Smart Friends heeft echter een belangrijk voordeel ten opzichte van andere spraakgestuurde Smart Home-systemen: u bepaalt zelf welke onderdelen u wilt vrijgeven voor spraakaansturing. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting en de verwarming te laten reageren op spraakcommando’s, maar de garagedeur, het alarmsysteem en andere beveiligingsonderdelen niet. Zo blijft het voor een potentiële indringer onmogelijk om bijvoorbeeld de alarminstallatie uit te schakelen via een spraakcommando.

U kunt niet alleen voor afzonderlijke apparaten, maar ook voor volledige scenes de spraakbesturing in- of uitschakelen. Ook de gegevens die bij de bediening van deze onderdelen en scenes worden gebruikt, komen niet in de cloud van Amazon terecht. Zo biedt Smart Friends naast optimaal comfort via spraakaansturing ook de grootst mogelijke controle over wat er gebeurt met uw Smart Home-gegevens.

Hoe over het onderwerp Smart Friends

Smart Friends en Alexa: Uw woning doet wat u zegt

Een intelligente woning met Smart Friends kan ook zonder smartphone of tablet worden bediend: met Amazon Alexa werkt het systeem met gesproken commando’s. Daarbij bepaalt u welke scenes of producten worden gebruikt: de apparaten en instellingen worden pas zichtbaar voor Alexa als u die optie hebt ingeschakeld. Het project Geschikt voor: Beginners Benodigde tijd: 30 […]
meer >

Altijd de ideale verlichting met Smart Friends

Intelligente verlichting met Smart Friends zorgt automatisch voor verlichting die zich aan de situatie aanpast. Het overstappen naar slimme verlichting is daarbij kinderspel – Smart Friends– powered by ABUS, Steinel, Schellenberg en Paulmann. ’s Ochtends vroeg helder daglicht, ’s avonds warme, rustgevende verlichting – altijd op die plek in huis waar het gezin de meeste […]
meer >

Een veilige woning met Smart Friends: zo doe je dat

Een intelligente woning met Smart Friends zorgt voor meer dan alleen perfecte verlichting en aangename warmte: met de juiste onderdelen biedt deze ook effectief beveiliging tegen inbraak en brand. Gevaren zoals inbraken of branden kunnen grote schade aanrichten, en niet alleen in financieel opzicht. Vaak hebben de spullen die verloren gaan bij een brand of […]
meer >

Meer Hoe over Smart Friends
 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *