KODI instellen en beheren – Zo eenvoudig is het om van de Raspberry Pi een mediacenter te maken  

KODI instellen en beheren – Zo eenvoudig is het om van de Raspberry Pi een mediacenter te maken

KODI, gratis software voor mediacenters, en de Raspberry Pi vormen samen een perfect team voor uw mediaverzameling. Met KODI kunt u namelijk probleemloos uw foto’s, muziek, series en films beheren, afspelen en ordenen in één mediacenter. In dit artikel laten wij zien hoe u de software op de Raspberry Pi installeert en welke onderdelen u nodig hebt. Ten slotte leggen we uit hoe u KODI via de app kunt aansturen en hoe u toegang hebt tot uw mediabestanden. Maak de popcorn maar vast klaar!

Het project

Geschikt voor: Beginners

Benodigde tijd: ca. 30 minuten

Budget: ca. € 60

Dit hebt u nodig: Raspberry Pi, SD-kaart, HDMI-kabel, gangbare smartphone, beeldscherm/televisie of beamer, netvoeding, behuizing, koelsysteem

Kan worden uitgebreid met: Afstandsbediening

Dit hebt u verder nog nodig: PC en USB-muis en -toetsenbord voor instellen 

Voorbereiding – Wetenswaardigheden over de onderdelen

Om de Raspberry Pi te kunnen ombouwen tot uw volledig persoonlijke mediacenter, moeten enkele installatie- en instellingsstappen worden uitgevoerd.

De Raspberry Pi

Het uiteindelijke doel is dat de Raspberry Pi toegang heeft tot gegevens in het netwerk. Daarom is een internetverbinding vereist. De installatie is eenvoudiger als de Raspberry Pi al beschikt over een WLAN-verbinding. Een model vanaf versie 3, waarbij deze functie al is geïntegreerd, is daarom het beste.

Wel moet hierbij worden opgemerkt dat een verbinding via een LAN-kabel bij een slecht ontvangstsignaal of bij slechte ontvangstsnelheid onder bepaalde omstandigheden meer geschikt is voor het afspelen van films in HD.

Netvoeding

Bij de netvoeding moet erop worden gelet dat deze minimaal een vermogen van vijf volt levert bij minimaal twee ampère (2000 mA). De Raspbery Pi is in principe zeer energiezuinig, maar als externe hardware zoals een muis, een toetsenbord of een harde schijf met USB wordt aangesloten, bereikt een netvoeding met een lager vermogen al snel zijn limiet.

SD-kaart

De SD-kaart moet een leessnelheid van minimaal 95 MB per seconde hebben om ervoor te zorgen dat KODI probleemloos kan worden uitgevoerd op de Raspberry Pi.

Behuizing en koelsysteem

Een behuizing wordt aangeraden opdat de Raspberry Pi niet onder het stof komt te zitten en niet per ongeluk beschadigd raakt. Een smalle kunststofbehuizing is niet duur en heeft als voordeel dat deze geen invloed heeft op het WLAN-signaal.
Omdat de RPi gedurende langere tijd in werking is, raden we ook aan een koelsysteem in te bouwen. Deze zijn snel en eenvoudig te bevestigen en bieden efficiënte bescherming tegen oververhitting.

Zo wordt KODI ingesteld

Ten eerste heeft u een SD-kaart nodig om KODI om de Raspberry Pi te kunnen installeren. U vindt de KODI-software op de homepage van de fabrikant; de software kan gratis worden gedownload en u kunt kiezen uit verschillende distributies. Wij kunnen het veel gebruikte LibreELEC en OSMC aanraden vanwege de eenvoudige installatie.
Installeer het gewenste besturingssysteem op de SD-kaart (bijvoorbeeld met de Win32 Diskmanager of met een installatieprogramma). Steek de SD-kaart in de Raspberry Pi en steek vervolgens de stekker in het stopcontact; een en ander wordt vanzelf in gebruik genomen.
U kunt ook de Raspberry Pi 16 GB NOOBS microSD-kaart aanschaffen en bij de eerste keer opstarten de optie LibreELEC selecteren.

Start de installatie en volg de aanwijzingen op het beeldscherm. Hiervoor moet u een muis en een toetsenbord op de Raspberry Pi aansluiten. Met de pijltjestoetsen op het toetsenbord kunt u schakelen tussen de programmapunten. Met de cursor kunnen de desbetreffende subsecties van de rubrieken worden geselecteerd. Bevestigen kan met de Enter-toets.

De eerste installatie van KODI vindt altijd in het Engels plaats. Voor de installatie in een andere taal downloadt KODI de talenpakketten van internet. Als de optie ‘Region’ wordt geselecteerd, kan bijvoorbeeld voor ‘Netherlands’ worden gekozen. Vergeet ook niet om de juiste taalinstelling voor het toetsenbord te selecteren.

KODI geïnstalleerd: en nu?

Als u KODI hebt geïnstalleerd, kunt u beginnen met het importeren van mediabestanden. KODI leest automatisch de aangesloten harde schijf en kan muziek, video’s en foto’s weergeven en afspelen in alle gangbare bestandsindelingen.

Nu kunt u de gewenste bestanden toevoegen aan KODI; daarvoor klikt u op de gewenste bestanden en selecteert u bijvoorbeeld ‘Afbeeldingen toevoegen’. KODI vraagt vervolgens een naam op te geven voor de mediabron; als u dat hebt gedaan, kunt u de stap bevestigen met ‘Gereed’.

Vervolgens klikt u op ‘Doorzoeken’ en selecteert u een map met afbeeldingen. Als u dan bevestigt met ‘OK’, worden de afbeeldingen in KODI geïmporteerd. Voor muziek en films voert u exact dezelfde stappen uit.

Als alternatief voor een netwerkmap kunnen de bestanden ook op een NAS (netwerkopslag) worden opgeslagen. Voordeel: U verbruikt minder stroom, hebt in één keer toegang tot grote hoeveelheden gegevens en kunt zonder al te veel moeite aan de slag met de installatie.

Het beheer van de mediamappen

Belangrijk: Voordat u de mediabestanden importeert, moet u er in elk geval voor zorgen dat alle bestanden netjes zijn gesorteerd op mediatype en dat ze een uniforme naamgeving hebben. Alleen op die manier kunnen de scrapers van KODI (zoekprogramma’ die op internet zoeken naar info over bijvoorbeeld DVD-hoesjes of fan art) de film of het lied herkennen, informatie toevoegen en de mediabibliotheek overzichtelijk weergeven.

Gangbare bestandsnamen en mapstructuren voor de KODI-mediabibliotheek:

MediatypeMapstructuurBestandsnaamVoorbeeld:
FilmsBijvoorbeeld alle films in een map, of per map een film + cover + omschrijving + fanart, enz.exacte titel - subtitel [speciale versie] (jaartal).extensieFilms ->The Grand Budapest Hotel (2014).mp4
SeriesSerie -> (evt. seizoen->) Filmbestanden (voorop: seizoens- en afleveringsnummer)S01E02 Naam aflevering.extensieSeries -> Doctor Who -> S02E03 School Reunion.avi
MuziekUitvoerende -> Album -> muziekbestanden (genummerd)01 Titel.extensieMuziek -> Oasis -> (What’s the Story) Morning Glory -> 04 Don’t look back in anger.mp3
Foto'sAfhankelijk van het gebruik een persoonlijke indeling, zinvol beginpunt is het jaartalJaar -> Gebeurtenis-> Nummering/naam.extensie2016 -> Eilandvakantie-> 001.jpg

KODI aansturen via de app

Daarnaast bestaat niet alleen de mogelijkheid KODI aan te sturen via muis en toetsenbord, maar ook via de app Kore of eventueel zelfs via bediening op afstand. De app is gratis en kan worden gedownload voor iOS en Android.

Om Kore te laten werken, moet in KODI de aansturing via http worden geactiveerd. Selecteer daarvoor in het systeemmenu van KODI de instelling “Diensten – Webserver”. Als de smartphone of tablet zich nu in hetzelfde netwerk bevindt als de Raspberry Pi, moet de smartphone/tablet alle KODI-installaties die zich in het netwerk bevinden kunnen herkennen.

Als Kore met KODI is verbonden, hoeft deze niet meer te worden aangestuurd via muis of toetsenbord en kan de smartphone als afstandsbediening worden gebruikt. In de Kore-app kan tekst worden ingevoerd, kunnen mediabestanden worden doorzocht en geselecteerd, en direct worden gestart. Zo staat niets een comfortabele bediening van KODI vanaf de bank meer in de weg!

Ook de eigen afstandsbediening kan worden gebruikt om KODI aan te sturen; als de televisie CEC (Consumer Electronics Control) ondersteunt, wordt de Raspberry Pi automatisch herkend.

Titelfoto: fotolia, 120301866, Leigh Prater

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *