Eenvoudige home automation met Raspberry Pi en OpenHABian  

Eenvoudige home automation met Raspberry Pi en OpenHABian

De vorige keer heeft u in onze Hoe doe je dat kunnen lezen hoe de Raspberry Pi als Smart Home-centrale kan worden gebruikt. In deze ‘Hoe doe je dat’ geven we u meer informatie over hoe u heel eenvoudig nog comfortabeler kunt wonen met behulp van automatisering.

Omdat veel functies van een Smart Home afhankelijk zijn van dat de bewoner thuis is, leest u in dit artikel hoe u via de GPS van uw smartphone bepaalde functies kunt activeren of deactiveren zodra u uw woning binnenkomt of verlaat. De gebruiksmogelijkheden zijn zeer uitgebreid: van het deactiveren van de alarminstallatie tot het automatisch voeren van huisdieren.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis, gevorderden

Benodigde tijd: circa 1-2 uur

Budget: circa 80 euro

Dit hebt u nodig: 1x Raspberry Pi3-set, netwerkkabel (optioneel)

Kan worden uitgebreid met: Willekeurige Smart Home-systemen

Dit hebt u verder nog nodig: Beeldscherm, pc-toetsenbord, internetverbinding

Dit moet al zijn geïnstalleerd

In deze ‘Hoe doe je dat’ leest u hoe u onderdelen in uw Smart Home kunt automatiseren. Om deze ‘Hoe doe je dat’ te kunnen uitvoeren, hebt u een Raspberry Pi nodig waarop OpenHABian al is geïnstalleerd en idealiter een Smart Home-apparaat dat u wilt besturen. Alle relevante informatie hierover leest u in ons meest recente Hoe doe je dat.

IFTTT: Wat is “If this then that”?

IFTTT (If This Then That) is een zeer praktische app waarmee u kleine automatiseringen kunt realiseren voor alledaags gebruik. Dit werkt volgens het eenvoudige principe “In het geval van situatie A, voer dan actie B uit”.

Een voorbeeld: ‘Als ik een liedje op Soundcloud leuk vind, laad dit liedje dan in mijn Dropbox’. (Lijst met alle ondersteunde diensten). In ons voorbeeld betekent dat het volgende: Als u met uw smartphone uw huis betreedt, wordt openHAB daarover geïnformeerd en voert het de gewenste acties uit.

Uw smartphone verbinden met uw Smart Home

Om uw smartphone met uw openHABian te verbinden, moet u zowel op uw smartphone als op uw RPi enkele voorbereidingen treffen. We beginnen met de benodigde instellingen in openHABian. Als u de aanwijzingen in onze vorige ‘Hoe doe je dat’ heeft gevolgd, heeft u al een verbinding met uw account op myopenhab.org.

Nu heeft u alleen nog een variabele nodig waarmee uw aan- of afwezigheid wordt opgeslagen. Sla hiervoor de volgende regels op als Anwesenheit.items (aanwezigheid.items) in de items-map op uw RPi (gebruik hiervoor wederom de Samba-verbinding):

Switch Anwesenheit “Ich bin zu Hause” <house>

Vervolgens moet u openHABian alleen nog laten weten welke items u wilt delen met openHAB Cloud Services. Dat doet u via de interface onder PaperUI -> Services -> openHABCloud -> Configure; en u voegt onder Items to expose to apps such as IFTTT uw Anwesenheits-Item toe. Voor de zekerheid voegt u “Anwesenheit” ook nog toe in services/openhabcloud.cfg aan de lijst expose.

Deel uw item met de OpenHab Cloud Services

Aansluitend moet de status van de variabele Anwesenheit minimaal een keer worden gewijzigd. Daarvoor voegt u in het HABPanel eenvoudig een knop toe waarmee het item Anwesenheit wordt aangestuurd en bevestigt u dat een keer. Als u nu naar myopenhab.org gaat, ziet u het item met de huidige status.

Voeg uw item ook toe aan het Config-bestand


Voeg vervolgens de knop toe en bevestig deze


Als het is gelukt, ziet u uw item online onder myopenhab.org

IFTTT installeren

Nu moet u ook de IFTTT-app op uw smartphone installeren (helaas is er nog geen versie beschikbaar voor Windows Phone). Maak een account aan of meld u aan met uw Google- of Facebook-account.

Instellen van de smartphone: verbind IFTTT met uw openHABian

Selecteer onderaan de pagina het vergrootglas en zoek naar openhab; selecteer het bijbehorende resultaat. Nadat u Connect hebt geselecteerd, moet u zich verifiëren met de aanmeldgegevens van myopenhab.org. Nu hebt u uw smartphone verbonden met uw Smart Home en kunt u regels definiëren.

Regels definiëren

Als eerste willen we de status van de Anwesenheit-variabele wijzigen als u thuiskomt. Ga daarvoor in de IFTTT-app naar de openHAB-service en selecteer “Turn presence on when entering your home area”.

Definieer de eerste opdracht: de opdracht ON wordt naar uw item verzonden als u uw Home Area betreedt

Hier kunt u uw Home Area definiëren evenals welke opdracht aan welk item moet worden verzonden. In ons geval is dat de opdracht ON aan het item Anwesenheit. Dit doet u ook voor “Turn presence off when leaving your home area” en de opdracht OFF.

Om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk iets gebeurt, moet u de volgende regels definiëren. Hiervoor passen we het voorbeeld aan uit de laatste ‘Hoe doe je dat’, waar een Python-script werd uitgevoerd. Sla het volgende script op als Presence.rules in de desbetreffende map:

rule “Presence @ Home”

when

Item Anwesenheit received command

then

while(Remote_Send.state == ON){

Thread::sleep(500)

}

if(receivedCommand == ON){

Remote_Send_Args.sendCommand(“1 ON”)

}else{

Remote_Send_Args.sendCommand(“1 OFF”)

}

while(Remote_Send.state != OFF){

Thread::sleep(500)

}

logInfo(“Relay_Switch_1.rules”, “Result:” + Remote_Send_Out.state )

end

In het onderdeel then kunt u nu uw eigen regels definiëren. In het getoonde voorbeeld wordt een relais geschakeld zodra u thuiskomt of de woning verlaat. Een mogelijke toepassing is bijvoorbeeld het deactiveren en weer activeren van de alarminstallatie.

Overige automatiseringsmogelijkheden

De mogelijkheden voor het definiëren van regels met OpenHABian zijn vrijwel onbeperkt. U kunt bijvoorbeeld regels definiëren op basis van dagen of jaargetijden, maar u kunt ook diverse bindings gebruiken om handelingen uit te voeren die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het weer. Of zelfs gebeurtenissen in uw Minecraft-account uitvoeren (Lijst met alle bindings).

Daarnaast zijn de mogelijkheden natuurlijk afhankelijk van de door u verbonden apparaten, die in de regel zijn voorzien van zeer goede documentatie. Als u dieper op het thema wilt ingaan, raden we u de documentatie over regels aan op docs.openhab.org.

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *