Veelzijdig en comfortabel: elektrische beveiliging controleren met de doorgangstester Wheel-e  

Veelzijdig en comfortabel: elektrische beveiliging controleren met de doorgangstester Wheel-e

Het controleren van aardleidingen, bliksemafleiders en aardingen is een belangrijke, maar vaak vermoeiende taak. De Franse firma Electro PJP biedt met de Wheel-e een zeer doordachte en comfortabele oplossing: met een heupgordel, een kabelrol van 30 meter, goede accessoires en een intuïtieve bediening kunnen de controlewerkzaamheden snel en efficiënt worden uitgevoerd.

Een overzicht van het apparaat

De doorgangstester, die is uitgevoerd als ohmmeter voor lage waarden, werkt met een meetstroom van 200 mA met automatische ompoling. Het apparaat is bedoeld voor elektrische installaties met een nominale spanning tot 500V (CAT III 600V en CAT IV 300V) en werkt met een nauwkeurigheid van +/- 10% en +/- 20mΩ in het bereik van 0-2 ohm (het totale meetbereik is 0-20 ohm).

De stroomvoorziening vindt plaats via vier AA-batterijen, voldoende voor ongeveer 10.000 metingen. Op het scherm wordt de status van de batterijen weergegeven.

Veel bewegingsruimte dankzij een meetleiding van 30 meter

Door de comfortabele bekkengordel blijft er altijd een hand vrij om bijvoorbeeld deuren te openen, de te controleren apparaten te bewegen of instellingen op de Wheel-e te veranderen. Dat gebeurt eenvoudig via een afzonderlijke schakelaar. Dankzij de meetleiding van 30 meter is er veel bewegingsvrijheid en kunnen metingen flexibel worden uitgevoerd. De kabel rolt tijdens het lopen vanzelf af en kan via een kleine slinger weer worden opgerold.

Ingebruikname van de Wheel-e

De bediening is zeer eenvoudig en werkt via één toets: door deze toets lang in te drukken, wordt de Wheel-e in- of uitgeschakeld. Als het apparaat is ingeschakeld, moet het worden gekalibreerd door de meetleiding kort te sluiten en de toets tweemaal in te drukken. Als het kalibratieproces succesvol is voltooid, klinken ter bevestiging twee korte tonen en een lange toon; het proces duurt minder dan een minuut. Door de knop één keer in te drukken, wordt het geluidssignaal in- of uitgeschakeld.

Zodra de Wheel-e gekalibreerd is, kan deze worden verbonden met de referentieleiding (bijvoorbeeld met de aardleiding van een stopcontact). Per gebruiksscenario zijn daarvoor verschillende mogelijkheden: Bij de levering is zowel een meetadapter met krokodillenklem als een meetadapter voor geaarde stopcontacten inbegrepen waarmee de Wheel-e met de aardleiding kan worden verbonden. De fabrikant biedt ook nog meerdere PE-meetadapters voor andere stopcontacten aan.

De eenvoudige controlepunt beschikt over een praktische spiraalkabel voor alle direct bereikbare contacten. Voor metingen aan plafondlampen of andere moeilijk bereikbare installaties is er een telescopische controlepunt met een lengte van 0,5 m (ingeklapt) tot 0,85 m (volledig uitgeklapt). Bij de set met de telescopische controlepunt is ook een handige transporttas inbegrepen.

Metingen uitvoeren met de doorgangstester

Om een meting uit te voeren, is het voldoende om simpelweg de controlepunt tegen de te controleren leiding te houden. Het meetproces start direct. Als de weerstand lager is dan 1 ohm en de leiding dus in orde is, klinkt één geluidssignaal. Zo kan snel worden gemeten, zonder dat de waarde gecontroleerd hoeft te worden op het scherm.

Als de weerstand hoger is dan 1 ohm, blijft het geluidssignaal achterwege en licht het scherm rood op in plaats van blauw. In beide gevallen wordt de gemeten waarde weergegeven. Als de meting wordt uitgevoerd in een ruimte waar de geluidssignalen storend zijn, bijvoorbeeld in een kantoor, kunnen deze worden in- en uitgeschakeld door kort te drukken op de besturingstoets.

De Wheel-e is zo aan de heupgordel bevestigd dat het scherm goed kan worden afgelezen. Als tijdens het meten een leiding wordt aangetroffen waar spanning op staat, wordt dat aangegeven door een snel, voortdurend piepgeluid en een rood verlicht scherm.

 

Comfortabele bediening, veilige metingen

Natuurlijk kan ook tussentijds de aardleiding van een elektrisch apparaat worden gecontroleerd (bijvoorbeeld van een kookplaat) zonder terug te lopen en de lange kabel op te winden: dankzij een aparte AUX-aansluiting kan heel eenvoudig een krokodillenklem of nog een controlepunt worden aangesloten, die vervolgens met het elektrische apparaat wordt verbonden. De Wheel-e gebruikt deze dan als nieuwe referentie. Vervolgens kan de stekker uit de AUX-aansluiting worden verwijderd en kunnen de metingen worden voortgezet met de oorspronkelijke referentie.

De geïsoleerde kabel van 30 meter heeft onder de groene ommanteling een witte coating. Deze dient ter indicatie van eventueel verlies van de isolatielaag bij langdurige mechanische belasting. De kabel kan binnen enkele minuten direct op de locatie worden verwisseld. Hiervoor hoeft u slechts drie schroeven te verwijderen, de nieuwe kabel te plaatsen en in het midden in te steken en de behuizing weer te sluiten.

De kabel zelf is stevig genoeg om de overige belasting bij dagelijks gebruik aan te kunnen, maar kan ook in gevaarlijke situaties gemakkelijk worden doorgesneden (bijvoorbeeld als de kabel in een machine vast is komen te zitten).

Titelafbeelding: reichelt


 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *